Kvinna hittad död i bajs och sopor

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-16

En 90-årig kvinna hittades i helgen död i sin bostad i Bengtsfors. Kvinnan låg i sin egen avföring och med 20 centimeter sopor under sig. Nu anmäler polisen socialtjänsten till justitieombudsmannen (JO).

– Polispatrullen som var där menar att hemmet var så miserabelt att socialtjänsten borde ha gjort någon insats, trots att kvinnan avböjde hjälp, säger Monica Lindberg, tillförordnad utredningschef i Dalsland.

Vatten saknades och huset värmes upp av en trasig vedspis som rök in. Väggarna i köket var täckta av sot och gammal avföring låg i hinkar i hörnet av köket. Polisen har också skickat anmälan till socialstyrelsen och länsstyrelsen.

– Jag kan inte se att vi kunde göra något annorlunda. Kvinnan släppte bara in några få grannar. Alla andra tog hon emot ute på backen, säger Bo Wallin, ordförande i socialnämnden i Bengtsfors.

Har socialtjänsten varit inne i huset när kvinnan levde?

– Vad jag vet har de inte haft någon anldening att åka dit eftersom hon har skött sig själv. Men hon har blivit erbjuden olika former av hjälp, till exempel när hon var inne på sjukhus.

I anmälan menar polisen att man brutit mot socialtjänslagen när man inte sett till kvinnans hemförhållanden.

– Det hade inte känts rätt att ta sig in i hemmet med tvång. Enligt lagen är man ju också integritetsskyddad i sitt hem, säger Bo Wallin.