Framtiden har hittat till köket
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-09
Med nya tekniken kan du be spisen om recept och surfa via kylskåpet
Science fiction-filmernas vision av framtiden är här – i ditt kök.
2009 har ugnen en inbyggd kokbok, fläkten är utrustad med dvd och stekhällen känner av värmen i pannan.
Köket har gått från att vara ett ställe där man enbart lagar mat till att vara hemmets mötesplats.
Det är skälet till att ny teknologi, som inte bara har med matlagning att göra, flyttar in i köket, enligt Magnus Lindkvist, trendanalytiker på Pattern Recognition.
– Köket blir ett medie-centrum, där hela familjen umgås. Ta som exempel LG Electronics kyl och frys med plasmaskärm. Nu kommer det kylar med Wlan-uppkoppling, alltså trådlöst nätverk.
Utvecklingen går snabbt. Förr kunde det gå 25 år mellan inköpen av nya vitvaror, i dag sker det snarare vart femte år.
Miljöhänsyn är viktigt
Dagens kök är ett ställe där vi både kan se på tv, be spisen om hjälp med att föreslå kvällens middag och med ett knapptryck få en perfekt skummad latte.
Enligt Magnus Lindkvist har en tredje viktig faktor letat sig in i köket, utöver form och funktion: miljöhänsyn.
– Det senaste är att vi ska ”miljöuppgradera” våra kök. Vi ska ha en energisnål ugn, ett frostfritt kylskåp, lågenergilampor. Det är en del av kravet på ett högteknologiskt kök.
Firmor samarbetar
De smarta köken är också ett resultat av att samarbeten mellan företag blir allt vanligare, enligt Magnus Lindkvist.
– Olika firmor samverkar: miljöbolag, tv-tillverkare, vitvaruföretag och dataföretag. LG Electronics ringer Sony och säger: ”Hej, kan ni hjälpa oss med skärmar till kylskåpen?”
– På så sätt får vi snabbare tekniksmarta kök. Vad blir nästa steg? En i-Pod-docka vid spisen? En digital nyhetsteleprinter på fläkten? Möjligheterna är oändliga.