Unicef: 2016 var det värsta året för syriska barn
Publicerad 2017-03-13
Minst 652 barn dog i Syrien förra året.
Det är den högsta siffran sedan FN:s barnfond började föra statistik över krigets barnoffer.
– Lidandet saknar motstycke, säger Unicefs Mellanösternchef Geert Cappelaere.
Den nattsvarta statistiken presenteras i en ny rapport från FN:s barnfond Unicef bara två dagar före sexårsdagen av det syriska inbördeskriget.
Minst 652 barn dödades 2016. En ökning med 20 procent jämfört med året innan. Det innebär att 2016 var det värsta året för de syriska barnen sedan kriget inleddes.
255 av barnen dödades i eller nära en skola, står det i rapporten.
Nästan lika många barn, 647 stycken, skadades under förra året.
”Såg ut som en läskburk”
En av dem var 13-årige Majed, som intervjuas i rapporten. Han skadades i östra Aleppo när han och vännen Omar hittade ett metallobjekt i en park, som visade sig vara ett explosivt föremål.
– Det såg ut som en läskburk. Jag trampade på den och den exploderade. Jag kastades i luften, men jag förlorade aldrig medvetandet, säger Majid i rapporten.
Hans vän Omar klarade sig inte.
– Miljoner barn i Syrien attackeras dagligen, deras liv vänds upp och ner. Vartenda barn är skärrat för livet, det får horribla konsekvenser på deras hälsa, deras välmående och deras framtid, säger Unicefs Mellanösternchef Geert Cappelaere.
Skolor, lekplatser, sjukhus och bostäder har attackerats under kriget. Det har gjort att nästan 1,7 miljoner barn inte längre går i skolan. Enligt FN-organet har båda sidor gjort sig skyldiga till krigsbrott.
Barnsoldater ökade
Dessutom ökade antalet barnsoldater markant förra året. 850 barn rekryterades, över dubbelt så många jämfört med 2015, enligt Unicefs uppgifter. Enligt rapporten används flera av barnen vid frontlinjer, som bödlar, som fängelsevakter och vid självmordsattacker.
Nästan 6 miljoner barn är beroende av humanitär hjälp, särskilt svårt har de 2,8 miljoner barn som befinner sig i svåråtkomliga områden, och allra svårast tror FN:s barnfond att de 280 000 barn som bor i belägrade områden har det, där humanitärhjälpen inte når fram.
”Aldrig sett något liknande”
Förutom bomber, beskjutningar och explosioner dör barn numera också av sjukdomar som tidigare kunde botas, eftersom möjligheten till sjukvård i flera områden numera är helt avskuren.
Dessutom rapporterar Röda korset att förstörelsen i Syrien är den värsta man sett i ett land sedan andra världskriget.
– Det finns inga utsikter att människor ska kunna återvända snabbt även om situationen skulle stabilisera sig, eftersom omfattningen av förstörelse... jag har aldrig sett något liknande, sa Röda korset-chefen Mike Adamson enligt brittisk ITV efter ett besök i staden Homs.
Kriget i Syrien har den 15 mars pågått i sex år, med över 400 000 dödsoffer enligt FN:s beräkningar.