Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sabina

Så får Ukrainas krigsdrabbade hjälp – digitalt

Publicerad 2023-06-20

Mat, mediciner och bensin. Alltfler krigsdrabbade söker hjälp och förnödenheter via en humanitär plattform som Ukraina utvecklat.

Behoven ökar ständigt, inte minst efter dammkollapsen som tvingar alltfler på flykt.

En familj på flykt från Cherson efterlyser varma kläder till sina tonårsdöttrar. I Zaporizjzja vädjar ensamstående mor om mediciner till sitt för tidigt födda barn. Och efter att Kachovkadammen, som ligger vid floden Dnepr i Chersonregionen, brast tidigare i juni, söker många nu hjälp med det mest basala: mat och dricksvatten.

– En ny utmaning, konstaterar Kostiantyn Kosjelenko, en av den ukrainska regeringens ansvariga för digitalisering inom det sociala området, sorgset när dammkollapsen kommer på tal.

”Handlar om att vara effektiv”

Många tvingas evakuera i förödelsens spår och antalet internflyktingar ökar snabbt.

– Och när människor nu kommer till Cherson med tomma händer kan de söka hjälp här, säger han och håller upp sin smartphone och klickar fram den digitala plattformen eDopomoga.

Med några enkla tryck förvandlas en pengadonation till ett digitalt gåvokort.

– Sedan kan behövande bara gå och handla vad de behöver.

Plötsligt ljuder en skarp signal i telefonen. Flyglarmet som varnar för ryska robotar och drönare över Ukraina är över för den här gången. Kostiantyn Kosjelenko ser lättad ut, trots att han befinner sig på blixtvisit i Malmö.

Flyglarm, volontärhjälp och statligt bistånd. Mycket är digitaliserat i Ukraina, ett land som hade hög digitaliseringsgrad redan innan Ryssland gick till angrepp.

Digitaliseringen är nu viktigare än någonsin, understryker Kostiantyn Kosjelenko.

– Det handlar om att vara effektiv och att reagera snabbt i olika situationer.

Ber om medicin

Edopomoga, som kan översättas med ”Det finns hjälp”, har funnits i drygt ett år. Plattformen skapades med stöd av FN, Världsbanken och Sverige och har tre versioner: en för den som söker statlig hjälp, en för hjälporganisationer och en för privatpersoner som vill hjälpa andra privatpersoner.

Via den sistnämnda kan privata givare från hela världen välja enskilda hushåll i drabbade regioner och välja exakt vem – och vad – man skänker pengar till.

– Därefter får hjälpsökande i exempelvis Cherson, Charkiv eller Zaporizjzja en kod att använda för mat, medicin eller bensin. Och så går de till butiker och byter koden mot produkter, förklarar Kostiantyn Kosjelenko.

När varorna är inköpta får givaren även ett kvitto som visar exakt vad som handlats. I nuläget har nästan 26 000 hushåll fått hjälp och antalet givare har passerat 5 000. Hjälpen kommer från en rad olika länder, bland dem USA, Vietnam och Sverige. Medborgare i totalt 53 nationer har i nuläget registrerat sig på plattformen.

– Hälften av givarna är ukrainare själva, säger Kostiantyn Kosjelenko.

TT: Vad är det man behöver mest hjälp med just nu?

– Mediciner ber många aktivt om. Om det handlar om mat så betalar staten bistånd, och människor har mat på en basal nivå. Men mediciner är dyra och människor i olika regioner har olika behov.