Misstänkt för hundattentat – försatt på fri fot

TT

Publicerad 2023-12-29

En kvinna i 75-årsåldern i Malmö misstänks medvetet ha försökt skada djur med hjälp av degknyten och glasbitar.

Kvinnan som suttit anhållen släpptes på fredagseftermiddagen.

– Hon är fortsatt misstänkt för förgöringsbrott och brottet klassas fortfarande som grovt, säger Caroline Björndahl, förundersökningsledare vid polisen, till Sydsvenskan.

I torsdags togs kvinnan på bar gärning. Hon greps och anhölls senare.

– Vi har inlett en förundersökning, vi har en misstänkt person och vi håller på att samla in de iakttagelser som har gjorts av personer på plats, sade åklagare Oscar Campos till TT tidigare under fredagen.

– Hon förnekar brott, hon har gett sin förklaring till det som har hänt, sade han.

Pågått i flera år

Husrannsakan har gjorts i kvinnans bostad.

– Det har gjorts beslag i ärendet. Vi kommer eventuellt skicka in det på undersökning, sade Campos som inte vill kommentera vad för slags föremål det handlar om.

Det var vid 16-tiden i torsdags som polisen larmades av en person som uppgav att kvinnan lagt ut föremålen i parken. När inringaren konfronterade kvinnan ska hon ha plockat upp föremålen igen. På platsen hittade polisen, utöver föremålen, även glasbitar på marken.

Malmös hundar har sedan 2020 plågats av så kallade ”hundbullar” – bullar med metall- eller glasbitar i. Cirka 160 anmälningar om förgöring har rapporterats i staden sedan januari 2021. Polisen har tidigare beslagtagit och lämnat bullar till kriminalteknisk utredning, men några spår har då inte kunnat säkras.

Dessutom har man tagit hjälp av gärningsmannaprofilgruppen på Nationella operativa avdelningen. Utöver det har privatpersoner spanat och försökt kartlägga brotten och kommunen har vädjat på sin hemsida om att den som ser något misstänkt ska larma polisen.

Upp till sex års fängelse

Huruvida den misstänkta kvinnan är skyldig till de tidigare fallen är för tidigt att säga. Nu tittar man enligt åklagaren även på de andra anmälda brotten med hundbullarna.

Att allmänheten larmat och agerat får beröm av polisen.

– Det är precis det här som vi har efterfrågat under alla de år som det pågått och plågat Malmös hundägare. Nu har vi fått in tips som lett till gripande, sade polisens presstalesperson Evelina Olsson på fredagsmorgonen.

Polisen rubricerar det misstänkta brottet som grov förgöring, vilket betyder att någon avsiktligt sprider gift eller annat med avsikt att skada djur eller växter. Om brottet anses vara grovt har det en straffskala på minst ett halvår upp till högst sex års fängelse.