Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bernhard, Bernt

Netanyahus hälsa "god" efter operation

TT-AP-AFP

Publicerad 2023-07-23

Benjamin Netanyahu. Arkivbild.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har lagts in på sjukhus för att få en pacemaker. Operationen har gått bra, uppger sjukhuset.

Han hoppas vara på fötter på måndag, för att rösta igenom en omstridd rättsreform som lett till omfattade protester.

Benjamin Netanyahu har fått en pacemaker inopererad. Hans hälsoläge är gott, uppger sjukhuset efter ingreppet på söndagsmorgonen. ”Han kommer att stå under övervakning på hjärtavdelningen”, står det i ett uttalande.

För en vecka sedan lades 73-årige Netanyahu in på sjukhus efter att ha drabbats av vad hans kansli beskrev som uttorkning.

”Mår bra”

Netanyahu uppger i en videoinspelning att han hållits under övervakning sedan sjukhusvistelsen och att hans digitala hjärtövervakare gav i från sig ett pip på lördagskvällen, vilket var ett tecken på att han omedelbart behöver en pacemaker.

– Jag måste göra det här i kväll, jag mår bra och lyssnar på mina läkare, säger han.

Justitieminister Yariv Levin tar tillfälligt över ansvaret i samband med ingreppet.

Netanyahu hoppas dock vara på fötter redan på måndag, då det israeliska parlamentet knesset ska rösta om det omstridda lagförslaget som skulle inskränka Högsta domstolens befogenheter och ge politiker mer makt över rättsväsendet.

– Läkarna säger att jag kommer kunna gå till knesset för att rösta, säger Netanyahu.

Lagförslaget är en av flera hörnstenar i regeringens plan för en större rättslig översyn.

Tusentals marscherade

I torsdags lovade Netanyahu att gå vidare med den omstridda rättsreformen, trots kritik, demonstrationer och uppmaningar från bland andra USA:s president Joe Biden att lägga planen på is.

Netanyahus regering har beskrivits som den mest högerorienterade och extrema i Israels historia och dess omdaning av rättssystemet har mötts av stora protester.

I lördags kväll marscherade tusentals människor från Tel Aviv mot Jerusalem i protest mot lagförslaget.