Planerade dåd mot riksdagen: "Yviga och farliga"

Tina Magnergård Bjers/TT

Martin Mederyd Hårdh/TT

Publicerad 2024-03-20

Talibaner står vakt efter ett bombdåd mot en moské i Mazar-e-Sharif i Afghanistan 2022, en dödlig attack som tillskrevs terrorrörelsen IS Khorasan. Arkivbild.

IS besegrades i Syrien – men fick fäste längre österut.

Två medlemmar av terrorgruppens afghanska gren har nu häktats, misstänkta för att ha planerat ett attentat mot svenska riksdagen.

– De är yviga och farliga, men ännu inte så taktiskt skickliga, säger terrorkännaren Hans Brun.

Kabuls flygplats i augusti 2021: Mängder av afghaner och utländska militärer väntar på att bli evakuerade från Afghanistans huvudstad, då talibanrörelsen återigen har tagit makten. Plötsligt slår en självmordsbombare från IS Khorasan (Islamiska staten i provinsen Khorasan eller IS-K) till och tar minst 169 liv. Dådet är ett av de dödligaste i landet på flera år.

– En ful attack. De gav sig på människor som var rädda och oförberedda, konstaterar Hans Brun, som har lång erfarenhet som terrorforskare och säkerhetsanalytiker.

– De drar sig inte för att utföra massmord på civila muslimer.

Farligaste utlöparen?

Taktiken är dock välkänd. IS-K, som tog form 2014–2015, har de senaste åren genomfört en rad dåd mot minoriteter och oskyldiga på bland annat bröllop och mödravårdskliniker i främst Afghanistan och Pakistan.

Men organisationen är även aktiv i Europa. I fjol varnade det tyska författningsskyddet (BFV), den underrättelsemyndighet som har ansvar för att bekämpa terror- och extremistgrupper, för hotet från IS-K. Gruppen beskrivs som den i nuläget farligaste utlöparen av IS.

Hans Brun skriver inte under på exakt den formuleringen men konstaterar att den ”jihadistiska miljön” är ett problem i Europa. Med det syftar han på ett ideologiskt löst sammanhängande nätverk av anhängare till IS, IS-K, al-Shabaab, tjetjenska grupper samt organisationer med koppling till Nordafrika, Irak och Syrien.

– De är yviga och farliga men ännu inte så taktiskt skickliga. IS-K har försökt genomföra attentat i Tyskland och Österrike men inte lyckats, säger han.

Som en bankomat

– Grupperna använder främst Europa som en bankomat. De samlar in pengar som pumpas in i verksamhet i hemländerna.

I IS-K:s fall handlar det mest om ”vanlig brottslighet”, i synnerhet bedrägerier. Men vissa av de cirka 5 000 anhängarna har satt i system i att dra fördel av olika typer av stöd och bidrag, enligt Brun. Det gör länder som Sverige och Tyskland, med generösa välfärdssystem, populära.

Det var också i Tyskland som de båda häktade IS-K-anhängarna under tisdagen greps, misstänkta för terrorplaner mot riksdagen. Männen, som är afghaner, säger sig ha motiverats av koranbränningarna i Sverige.

– En perfekt ursäkt. Att straffa koranbrännarna är legitimt för en grupp som försöker vinna mark i Afghanistan och Pakistan, säger Brun.