Hotet mot Sverige om Ukraina faller: ”Putin upplever fara”

Uppdaterad 2022-10-09 | Publicerad 2022-10-08

Faller Ukraina kommer Putins erövringståg att fortsätta västerut, enligt Rysslands tidigare premiärminister Michail Kasianov.

Sverige är ett av länderna som kan vara i farozonen.

– Det finns tyvärr en sån risk och det är därför han måste stoppas, säger Kasianov i en exklusiv intervju med Aftonbladet.

Vladimir Putins beslut att invadera Ukraina fick Sverige att överge 200 år av alliansfrihet och ansöka om medlemskap i militäralliansen Nato.

En som följt den ryska reaktionerna på nära håll är tidigare premiärministern Michail Kasianov, som var en av Putins närmaste män innan han avsattes och blev oppositionspolitiker.

 

Ex-ministerns varning efter ryska kravet: ”Bjud inte in fienden”

 

– Putin var lite motsägelsefull i sina tal. Från början sa han saker för att skapa rädsla sedan vände han och hävdade att det inte på något sätt skapar några problem för Ryssland att Sverige och Finland ansökt till Nato, säger han och fortsätter:

– Som det ser ut nu är det Ukraina som skapar problem för honom, inte Sverige och Finland. Jag tror inte att han är så bekymrad över det. Han har visserligen hävdat tidigare att det var Ukrainas intentioner om att gå med i Nato som startade kriget. Men det tror jag att han hittat på.

Förstörd byggnad i Zaporizjzja.

”Kommer gå vidare med sina hot”

Hur kriget i Ukraina slutar kan dock bli avgörande för om Putin väljer att gå vidare och rikta in sig på andra europeiska länder, menar Kasianov.

– Just nu försöker Ukraina bygga en demokratisk stat och det ses som ett hot mot Ryssland. Putin försöker försvara sig mot de ”faror” han upplever i andra europeiska och demokratiska länder, inklusive Sverige och lyckas han i Ukraina kommer han att gå vidare med sina hot.

Är Sverige är ett av länderna som är i riskzonen?

– Absolut. Först kommer han att gå mot Moldavien och det kommer bli enkelt. Sedan blir det de baltiska länderna och efter det finns tyvärr en risk att han utsätter Sverige för sina hot. Det är därför det är så viktigt att han stoppas.

 

”Putins röda linje kan ha passerats”

 

”Trycker inte på kärnvapenknappen”

I takt med att Ukraina befriat allt fler områden har Vladimir Putin höjt tonläget och hotat med att ta till kärnvapen. Uttalandet har satt skräck i västvärlden och USA:s president Joe Biden varnade nyligen för att den ryske presidenten ”inte skämtar”.

Kasianov tror dock inte att det blir verklighet.

– Användningen av kärnvapen är något annat än det som pågår nu. Jag tror inte han trycker på knappen. Jag tror att han kommer använda mer sofistikerade vapen för att skapa problem i Ukraina.

Rysslands president Vladimir Putin.