Majoritet kräver utvärdering av Afghanistan
Publicerad 2021-09-13
Regeringen ägnade sig åt ett ovärdigt politiskt spel när man inte ordentligt tog tag i evakueringen från Afghanistan, enligt Moderaterna.
En majoritet kräver nu en bred utredning av den svenska insatsen i landet.
På måndagsförmiddagen höll riksdagen en särskild debatt om den svenska insatsen i Afghanistan, på begäran av Moderaterna och Centerpartiet.
Mycket kom att handla om den svenska evakueringen, som inleddes efter det att USA dragit tillbaka sina trupper och talibanerna börjat ta över större och större delar av landet.
– Den kaosartade evakueringen inleddes för sent, säger Håkan Svenneling, utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet.
Utrikesdepartementet och Försvarsmakten har i dagsläget evakuerat över 1 100 personer med koppling till Sverige.
Kräver kommitté
Centerpartiets Kerstin Lundgren kräver att regeringen tillsätter en parlamentarisk kommitté som analyserar den 20 år långa svenska insatsen i Afghanistan.
– Vår 20-åriga insats hade kunnat avslutas på ett mer värdigt sätt, säger hon.
Även Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna ställer sig bakom en bred utvärdering av såväl bistånd som den militära insatsen, som varit den mest omfattande som Sverige varit involverad i.
– Detta måste utvärderas grundligt och seriöst, och när regeringen nu inte gör det kommer vi från oppositionen att gå ihop, från vänster till höger, för att se att det blir verklighet, säger Svenneling.
Den svenska evakueringen från Afghanistan avslutades den 27 augusti. Moderaternas utrikespolitiska talesperson Hans Wallmark säger att regeringen ägnade sig åt ett ovärdigt politiskt spel i det inledande skedet av evakueringen.
– Jag tycker att regeringen agerade ovärdigt genom att politiskt tjafsa med oppositionen i juli och augusti när det gäller hemtagandet av tolkar. Därmed förlorade man tid och kom dragande med hittepåsaker som ministerstyre, grundlagsbrott, att det skulle handla om 10 000 personer.
Han ifrågasätter, likt flera andra, även regeringens plan gällande de lokalanställda.
– När väl regeringen började agera så gjorde de på exakt det sätt som vi föreslagit. Hela det här preludiet var fullständigt onödigt och bortkastad tid.
Sverigedemokraternas Markus Wiechel anser att regeringen inte brydde sig om tolkarna förrän det var för sent.
Liberalernas Joar Forssell kallar regeringens agerande ett misslyckande.
– Man häpnar över bristen på självkritik vad gäller just evakueringen, säger Forssell.
Fått hem två tolkar?
Utrikesminister Ann Lindes (S) svar på kritiken är att situationen förändrades snabbare än någon kunnat förutspå och att evakueringen var ”en av de svåraste någonsin”. Sverige var inte långsammare med att evakuera lokalanställda än huvuddelen av de som evakuerade sina lokalanställda, säger hon och hävdar att regeringen började titta på frågan före sommaren.
– Ambitionen var att evakuera ännu fler. De svåra och riskfyllda omständigheterna gjorde att det inte gick.
Linde lovar att Afghanistaninsatsen ska utvärderas brett, men hon ger inget svar på i vilken form, till exempel om det blir en parlamentarisk kommitté.
– Vi måste absolut utvärdera hela det 20-åriga engagemanget i Afghanistan, på alla olika områden. Vi tittar på vilka former det ska ta i regeringskansliet.
TT: Stämmer det att ni bara har fått hem två tolkar?
– Vi har bara fått hem en liten andel tolkar. Vi hade en buss där det fanns en ganska stor grupp tolkar och lokalanställda som talibanerna stoppade när den var framme vid grindarna till flygplatsen.
Från den 1 januari 2015 har inte Försvarsmakten haft några tolkar anställda. Linde tycker att regeringen Reinfeldt gjorde ett bra jobb med att bistå och få hem tolkarna.
– Sedan har inte det varit aktuellt på många år, och nu när den här frågan kom upp igen blev det ett svårt arbete att både identifiera och säkerhetskontrollera de som hade jobbat där för över sju år sedan, säger Ann Linde.
TT: Hur ser du på möjligheten att få ut de som är kvar i landet?
– Jag tror att det går, även om det inte sker omedelbart. Och redan har ett inte obetydligt antal med svenska pass eller uppehållstillstånd tagits ut landvägen.