Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Kina förklarar krig mot smoggen

Publicerad 2014-03-05

Kina har förklarat krig mot landets miljöproblem. Men exakt hur miljön ska förbättras är oklart och resultaten kommer att ta tid.

– Vi kommer att förklara krig mot miljöförstöringen, precis som vi tidigare har förklarat krig mot fattigdomen, säger Li Keqiang.

Kinas premiärminister, Li Keqiang, förklarade i dag krig mot miljöförstöringen. Under sitt öppningstal i folkkongressen lovade han krafttag mot smoggen och miljöföroreningarna i landet, rapporterar BBC.

– Vi kommer att förklara krig mot miljöförstöringen, precis som vi tidigare har förklarat krig mot fattigdomen, sa Li Keqiang.

Smoggen alarmerande

Men exakt vad som kommer att göra för att komma till bukt med den ohälsosamma luften är oklart. För samtidigt som man vill förbättra miljön ökar antalet bilar och kolkraftverken i landet, skriver Sveriges radio.

Partikelhalterna i många av landets storstäder är ofta långt över hälsosamma nivåer.

– Den tjocka smoggen i många kinesiska städer måste ses som naturens rödljus mot en modell av en ineffektiv och blind utveckling, sa Li Keqiang.

Hårdare tag mot terror

Men makten i Kina har även förklarat krig mot terrorismen. De 3000 delegaterna höll en tyst minut för de 29 personer som i lördags dödades i en knivattack Kunmings. Nu ska kontrollen och säkerheten stärkas.

I övrigt meddelades att landets försvarsbudget kommer att höjas med 12,2 procent och att tillväxtmålet kommer att ligga kvar på sju och en halv procent.