Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Risuppror hot mot Thailands regering

Stödtrupperna vänder sig mot Yingluck Shinawatra

Risböndernas demonstrationer i Bangkok är dåliga nyheter för den hårt pressade premiärministern Yingluck Shinawatra.

Regeringens populistiska politik hotar att slå tillbaka.

Förlorar Tingluck böndernas stöd är det ute med henne.

Hittills är det hennes politiska motståndare, den traditionella makteliten och den välbärgade medelklassen, som försökt lamslå huvudstaden för att få henne att avgå.

De har tvingat bort henne från premiärministerns kontor och hotar nu att hälla ut snabbtorkande cement om hon försöker återvända.

Men även Yinglucks provisoriska kontor i norra Bangkok är numera omringat. Fast av tusentals risbönder. De kräver att regeringen ska betala för riset staten köpt upp.

Inga pengar

När Yingluck Shinawatra tillträdde 2011 införde hon ett subventionerat rispris. Staten köper upp böndernas ris till 50 procent över marknadspriset och säljer det sedan vidare på världsmarknaden. Senaste året har marknadspriset sjunkit eftersom länder som Vietnam och Indien ökat sin risproduktion och säljer sitt ris billigare.

Följden har blivit att Thailand - som tidigare var världens största risproducent - inte får sålt sitt ris på den internationella marknaden. Eftersom staten inte får in tillräckligt med pengar så kan man inte betala bönderna för riset. Vissa bönder har inte fått betalt på månader.

Familjen Shinawatra har byggt hela sina maktbas på Thailands fattiga bönder. Rissubventionen var ett av sätten att försöka höja deras levnadsstandard och samtidigt värva röster. Eller som oppositionen uttrycker det, köpa röster.

Illa ute

Om bönderna nu vänder sig mot Yingluck blir det mycket svårt för henne att sitta kvar. Än så länge är det bara en mindre skara som tagit sig till Bangkok för att demonstrera men om protesterna bland risbönderna sprider sig är hon illa ute.

Det var Yinglucks bror Thaksin som inledde flirten med Thailands fattiga. Hans populistiska politik förde honom till makten 2001. Ganska snart började makteliten irritera sig på hans sätt att leda landet och på att de själva förlorade makten. Thaksin störtades i en kupp och den traditionella makteliten har sedan dess gjort allt för att hålla honom borta från thailändsk politik.

Men varje gång allmänna val hållits så har Thaksins och numera lillasystern Yinglucks parti vunnit. När hon i höstas försökte få igenom en amnesti som hade banat väg för broderns återkomst i thailändsk politik så fick oppositionen nog.

Ny taktik

I tre månader har de gjort allt för att få bort henne. De bojkottade och försökte hindra valet för två veckor sedan. Nu försöker de få domstolarna att ogiltigförklara det. Istället för demokrati enligt principen en man, en röst vill de att landets ska styras av ett Folkets råd som består av upplysta och distingerade samhällsmedborgare.

Oppositionens senaste taktik är att försöka få över risbönderna på sin sida genom att samla ihop pengar till dem. Än så länge säger bönderna att deras protester är separata men ju längre tiden går innan de får betalt desto större är risken att de två grupperna gör gemensam sak mot Yinglucks regering.

Då kan det vara slut på klanen Shinawatras dominans i thailändsk politik.