Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Regler görs om efter Juholts hyresskandal

Publicerad 2014-01-22

Håkan Juholt, före detta partiledare för Socialdemokraterna.

S-ledaren Håkan Juholt delade sin övernattningslägenhet med sin sambo, men tog emot ersättning för hela hyran.

Efter den skandalen som briserade beslöt Riksdagsförvaltningen att se över reglerna som gällde.

I ett nytt betänkande föreslås att ersättningen ska vara lägre om en riksdagsledamot delar bostad.

Den 7 oktober 2011 avslöjade Aftonbladet att dåvarande S-ledaren Håkan Juholt låtit skattebetalarna betala hela hans hyra i övernattningslägenheten i Västertorp, trots att han delade den med sin sambo som också ägde lägenheten.

Liksom många riksdagsledamöter hade S-ledaren två bostäder, en permanent på hemorten i Oskarshamn där han också var skriven. Den andra fanns i Västertorp för övernattning i Stockholm under arbetsveckorna. Till skillnad från många andra hade Juholt en egen lägenhet han nyttjade, inte en av dem som finns till hands riksdagskvarteren. Juholt hade under flera års tid tagit emot ersättning för hela hyran, trots att han delade den med sin sambo.

Utredningen efter skandalen

I samband med skandalen uppmanade Riksdagsförvaltningen Juholt att betala tillbaka halva det belopp han fått - vilket han också gjorde. Men i efterhand uppstod frågor kring vilka regler som egentligen gällde för de ledamöter som bor i egna övernattningslägenheter.

Den 10 oktober 2011 inleddes en förundersökning om misstänkt bedrägeribrott mot Juholt. Den lades senare ned då åklagaren kom fram till att det saknades regler för privat hyrda lägenheter för riksdagsledamöter. Skandalen blev dock början på S-ledarens fall och några månader senare avgick han. I dag är han ersättare i riksdagens kulturutskott.

Efter hyresskandalen har frågan om ersättningen setts över som en del i en samlad översyn av regelverket som rör riksdagsledamöternas ekonomiska villkor. Uppdraget gick till justitierådet Gudmund Toijer på uppdrag av Riksdagsstyrelsen. Betänkandet är nu klart och har överlämnats till styrelsen.

Mindre ersättning om bostad delas

Där slås fast att en riksdagsledamot som delar en egen övernattningsbostad med en närstående ska få mindre hyresersättning.

– Vi har bedömt att det funnits ungefär den här typen av normer tidigare men att det varit en praxis man tillämpat inom Riksdagsförvaltningen. Men jag har tyckt att den bör komma till ett tydligt uttryck i de förslag till regler som jag lämnat nu, säger Gudmund Toijer.

Om ledamoten har en närstående person boende hos sig varje vecka ska ersättningen sänkas med 50 procent. Ju mindre den närstående bor i lägenheten, desto mindre ska också minskningen av bidraget vara.

De lagändringar som föreslås i betänkandet föreslås att gälla från den 1 januari 2015.