Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Ingen högre temp inför ’valiumvalet’

Inte från något annat land köper vi mer. Tyskland är dessutom Sveriges näst största exportmarknad.

Hur tyskarna röstar påverkar de svenska jobben.

Ändå intresserar sig de flesta svenskar mer för amerikansk politik än tysk.

Kanske är det språket. Kanske är det ointresse. Kanske känns allt redan klart i förväg.

Intresset för söndagens val i Tyskland är inte på topp.

Svenskar tittar hellre på brittiska och amerikanska tv-serier än tyska.

Detta trots att den tyska ekonomin är oerhört viktig för Sverige. Bortsett från Norge finns det inget annat enskilt land dit svenska företag säljer så mycket.

Den tyska ekonomin är Europas draglok. Ju mer tyskarna konsumerar desto snabbare rullar hjulen i Sverige. Och på många andra håll i Europa.

Tyskland är det land som enskilt avgör eurons framtid och därmed också om det blir nytt ekonomiskt kaos i Europa eller inte.

Det är inte fel att säga att nivån på framtidens arbetslöshet i Sverige bestäms av hur tyskarna röstar.

Vem som styr Tyskland är viktigare för Sverige än vem som är president i USA eller styr Storbritannien.

Ändå är svenskarna märkligt okunniga om och ointresserade av Tyskland. En trend som hållit i sig länge och accelererat på senare år.

Förra året kom larm om att det bara fanns två studenter kvar vid Stockholms universitet som utbildade sig till ämneslärare i tyska. Detta samtidigt som näringslivet skriker efter folk som behärskar språket.

För inte så länge sedan valde eleverna i svenska grundskolor mellan tyska och franska. I dag är tyskan i stort sett helt utrotad. Spanskan har tagit dess plats.

En utveckling som kan tyckas en aning motsägelsefull när svenska ungdomar vallfärdar till 2000-talets Paris (läs Berlin) och Tyskland återigen fått en stormaktsroll.

Eurokrisen har tvingat Tyskland att återta den ledande roll som man så länge skydde tyngd av skuldkänslorna från andra världskriget. Tyskland försökte spela några divisioner under sin nivå. Låtsas att man inte är så stort och mäktigt.

Det fungerade fram till krisen som kan få hela eurobygget att rämna. Ja, rentav hela EU.

Länge behandlade Angela Merkel Frankrike som en jämnbördig. Men i takt med att fransmännen själva hamnat i problem har det framstått som alltmer tydligt att Tyskland är det enda land vars ekonomi är så stor och stark att de ekonomiskt kan ta på sig bördan för de mindre ländernas slöseri och lånefest.

Något som inte är särskilt populärt på hemmaplan. Eurons problem har varit påfallande frånvarande från valrörelsen.

Det är ingen slump. Angela Merkel vet att det inte säljer.

Det är också därför som mycket av krishanteringen inom EU stått på vänt de senaste månaderna. Merkel vill inte ha något fokus på problemländerna förrän efter söndag då hon sannolikt säkrat ytterligare en period vid makten.

Kanske är det också delvis Merkels fel av intresset för valet är så svalt i Sverige. Hon är en osedvanligt okarismatisk politiker. Hennes seger är mer eller mindre given. Enda spänningsmomentet är vem Merkel ska regera med.

När ett huvudalternativ är att regera ihop med sin huvudmotståndare är det svårt att hålla liv i spänningen.

Till och med i Tyskland är intresset ljummet. Att det av vissa kallas "valiumvalet" säger det mesta om valtemperaturen.