Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Bildts ordkrig på toppmötet

Publicerad 2013-11-28

VILNIUS. Efter hårda påtryckningar från Ryssland har Ukraina beslutat att inte skriva på ett handelsavtal med EU.

Utrikesminister Carl Bildt var i dag mycket kritisk mot den ukrainska presidenten Viktor Janukovitj.

– De har en potential att demokratiseras och moderniseras, men det kräver ju lite politiskt ledarskap också, säger Bildt.

I dag inleddes det stora toppmötet mellan EU:s ledare och medlemmarna i Östliga partnerskapet. De senaste veckorna har en intensiv dragkamp pågått om huruvida Ukraina ska skriva på ett frihandelsavtal med EU eller stärka banden till Ryssland. Efter stenhårda påtryckningar från Moskva, och hot om kraftiga handelsbojkotter, har Ukraina valt att inte skriva på avtalet. Landet dras med stora ekonomiska problem, något som EU lovat hjälpa till med om avtalet skrivs på.

Bildt kritisk

För utrikesminister Carl Bildt, som varit drivande i EU:s arbete med att få öststaterna att skriva på, var beskedet mycket olyckligt.

I en paus under dagens toppmöte i Vilnius träffade Bildt ett stort pressuppbåd för att ge sin syn på läget.

– Jag tycker vi gjort allt vi kunnat, men president Janukovitj valde till slut en annan väg. Man kan spekulera om varför, sedan kan man spekulera i vart han vill göra sitt land. Men det är något vi inte kan påverka. Det vi gjort är att erbjuda möjligheter för de här länderna, men de måste själv utnyttja dem, säger Bildt.

Från Ukraina har det kommit krav om mer ekonomiskt stöd från EU, men enligt Bildt har detta aldrig varit aktuellt.

– Det har aldrig varit en bazar där det handlar om att erbjuda pengar. Vi erbjuder en möjlighet, tillträde till den europeiska marknaden och hjälp av olika slag. Men det är inte frågan om att muta politiker fram och tillbaka. Ukraina behöver också hjälp från den Internationella Valutafonden, vi får se om de går dit längre fram. Vi kommer i alla fall inte att inte ändra våra villkor. EU är en gemenskap baserad på värderingar som vi inte kompromissar med, säger han.

Krav på att fängslad politiker släpps

Ett krav från EU gentemot Ukraina är att den f.d. premiärministern Julia Tymosjenko ska släppas ur fängelse. Den kända politikern har sagt att hon hellre är kvar i fängelset än att hon står i vägen för ett avtal mellan EU och Ukraina.

– Det är starkt sagt av henne i den situationen hon sitter i. Det var en förfalskad politisk rättegång, det innebär inte att hon är oskyldig till allt. Men just det där är utan tvekan en politisk rättegång. Men vi har den situationen att president Janukovitj av olika skäl inte är redo att gå vidare på den europeiska vägen. Sedan får vi se vad han säger när han kommer hit ikväll. Jag tror att det finns mer politisk vilja bland Ukrainas befolkning till förändring än vad vi tror, säger Bildt.

Allt råare ton mellan EU och Ryssland

Tonen mellan Ryssland och EU har blivit allt hårdare den senaste tiden. Men enligt Bildt är den inte en dragkamp mellan unionen och ryssarna vi ser.

– Det är en dragkamp mellan olika krafter. Men det är inte en dragkamp mellan EU och Ryssland utan mellan en mer demokratisk tradition och en mer auktoritär tradition. Den dragkampen finns inom alla länder, även inom Ryssland.

Under mötet i Vilnius är det i alla fall tänkt att två medlemsstater i det Östliga partnerskapet, Moldavien och Georgien, ska skriva på handelsavtal med EU. Men även där har ryssarna hotat med bojkotter.