’Reinfeldt har inga visioner’

Publicerad 2013-10-17

Tuff intern kritik – men M-ledaren hyllas även som partiets störste

Från segertåg och fördubblat väljarstöd – till dalande siffror och anklagelser om att idéerna har tagit slut.

När statsminist­ern intar scenen på partistämman i dag är det som jubilaren Fredrik Reinfeldt.

Efter tio år som partiledare är stödet hos de egna starkt. Men under ytan puttrar också kritiken.

Väljarstödet minskar, arbetslösheten vägrar sjunka och Moderaterna anklagas för att sakna nya förslag.

Nu kritiseras Fredrik Reinfeldts politik även av partikamrater.

– Jag saknar något nytt visionärt att gå fram med, speciellt i välfärdsfrågor, säger Johnny Magnusson (M), regionråd.
Fredrik Reinfeldt målas av politiska motståndare ut som ”trött” och ”utan idéer”.

Internt är dock stödet för den tioårsjubilerande partiledaren mestadels starkt, visar Aftonbladets rundringning inför Moderaternas partistämma som inleds i Norrköping i dag.

Både Fredrik Reinfeldts offensiva stil i den senaste tv-debatten och att han inför valrörelsen liknat sig själv vid en ”stridshingst” applåderas ute i landet.
 

”Enastående bedrift”

– Fredrik Reinfeldt är Moderaternas främste parti­ledare genom tiderna, det är en enastående bedrift det han åstadkommit, säger Bo Frank, kommunalråd i Växjö.

Att Reinfeldt är en av hjärnorna bakom nya Moderaterna och bildandet av Alliansen framhålls bland annat. Dessutom att han lyckats fördubbla partiets väljarstöd sedan han tillträdde och lotsat Sverige genom en ekonomisk kris.

Men allt fler börjar nu ifrågasätta vart de nya Moderaterna är på väg – med ett år kvar till valet.

En av dem som hyllar Fredrik Reinfeldts insats är Johnny Magnusson, regionråd för M i Västra Götaland och tidigare partisekre­terare. Men han efterlyser också nya visioner och krafttag, särskilt i välfärdsfrågor.

– Vi skulle behöva jobba mer med förnyelse. Saker som hur vi ska klara vården av de äldre i samhället är ett stort verksamhetsfält för både kommuner och landsting. Det är en sak som vi behöver diskutera mycket, säger han.
 

”Mer att ge”

Även Mozhgan Zachrison, moderat i Lomma-Bjärred, stöttar sin partiledare, men är besviken över hur välfärdsfrågorna har hanterats.

– Jag tycker att han har mer att ge. Men varför gör han inte det? Man talar om oss som ett arbetar­parti, det är ju bra. Men man måste diskutera det sociala utanförskapet mer, säger hon.

Zachrison gick med i parti­et för tio år sedan, tack vare Reinfeldts ledarskap och sätt att prata om arbetslinjen. Hon hoppades att det skulle smitta av sig på integrations­politiken och den stora andelen arbetslösa nysvenskar.

– Men ärligt talat, det har inte blivit bättre under de här tio åren. Vi har inte jobbat med frågan och fördjupat oss i problemen.
 

Självförvållat

Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, känner igen den kritik som nu riktas mot Fredrik Reinfeldt, något som drabbar lång­variga regeringschefer i omvärlden. Men de kritiska ropen som nu kommer inifrån M ser han som till stor del självförvållade.

– Efter sju år kanske det börjar bli tomt i skafferiet. Moderaterna har sagt att man ska vara ett lyssnande parti, som ser till människorna och inte är så hårdnackat ideologiskt. Från­varon av ideologisk kurs, om man ska vara lite kritisk, har bäddat för den nuvarande situationen, säger han.

– Hela idén med de nya Moderaterna var förändring. Men hur förändrar man sig nu då? Det kanske var det vi såg häromdagen, när Fredrik Reinfeldt sa att man inte längre ska satsa på skattesänkningar, men det kom lite plötsligt på något sätt, säger Tommy Möller.