Egyptenexpert: ”Tror på våldsspiral”

Uppdaterad 2013-08-15 | Publicerad 2013-08-14

Två år efter att diktatorn Hosni Mubarak störtades befinner sig Egypten åter i kris.

Nu behövs hjälp utifrån, säger Egyptenkännaren Hamdi Hassan.

– Internationella påtryckningar kan vara en väg ur den här mörka tunneln.

Hamdi Hassan, politisk analytiker.

Hamdi Hassan, politisk analytiker på demokratiinstitutet Idea och stationerad i Kairo, säger att attackerna inträffade just nu eftersom den tillfälliga regeringen har väntat tills de känt att de haft folkets stöd att storma Mursi-anhängarnas läger.

– Det har gått ungefär en vecka sen Ashton (EU:s utrikeschef), amerikaner, européer och även utrikesministrarna från Förenade arabemiraten och Qatar var där för att försöka få till en deal mellan regeringen och Muslimska brödraskapet. Men ingen politiker i den här tillfälliga regeringen vågade skriva under på Brödraskapets krav, dels om åtalsimmunitet, dels om att deras tillgångar inte ska beslagtas. Då följde väldigt starka påtryckningar på regeringen att visa handlingskraft, säger Hamdi Hassan.

Tror på mer våld

Han befarar att regeringen och militären nu kan tappa kontrollen över situationen och att våldet sprider sig över hela Egypten.

– Inbördeskrig tror jag inte att det är tal om, den egyptiska militären är alltför mäktig för det, men jag tror på en fortsatt våldsspiral eftersom de flesta av de här protesterna sker spontant. Det kan hända att det här undantagstillståndet och utegångsförbudet kan avskräcka lite, men situationen är självklart allvarlig kortsiktigt.

Kan ta till drastiska åtgärder

Hamdi Hassan säger att regeringen nu måste visa att de vill nå ut till Muslimska brödraskapets ledning och försöka komma ur den här situationen. Annars kan läget förvärras radikalt.

– Det kan bli så att staten, alltså säkerhetstjänsten och armén, tar till säkerhetsåtgärder som är drastiska för att nå ett stabilt läge, och att allt tal om demokrati, färdplan, författning och val sopas under mattan.

Under dagen fördömdes attackerna av internationella aktörer som EU, FN, USA och Storbritannien. Mer än bara tomma ord, säger Hamdi Hassan.

– Internationella påtryckningar kan vara en väg ur den här mörka tunneln. Omvärlden, framför allt EU och USA, kan kräva någon form av politisk utväg ur detta med hot om både politiska och ekonomiska sanktioner.