Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Presskonferensen – minut för minut

Publicerad 2011-08-31

Valberedningen föreslår Annie Lööf som ny partiledare för Centerpartiet.

Presskonferensen hölls i riksdagen i dag 10.30.

Aftonbladets reporter Lisa Röstlund rapporterade minut för minut.

10.33 Valberedningens ordförande Stefan Tornberg är på väg in.

Anni Lööf är nu på plats. Hon ler mot kamerorna.
 

10.34. Tornberg berättar att det i går hölls slutsammanträde. "Det är sällan en valberedning kunnat presentera ett förslag som är så välförankrat".
 

10.35 Det är tydligt vem Centerpartiets medlemmar vill ha. Av 200 kommunkretsar får Lööf 169 röster. Anna-Karin Hatt fick stöd från 26 och Anders W Jonsson 5.

Av 61 nomineringar förespråkar 56 Annie Lööf.
 

10.36 Det starka stödet visar på en unik förmåga att bygga upp en sammanhållning i centerrörelsen. I Lööf förenas det bästa av Centerpartiets nutid och framtid.
 

10.37 Anders W Jonsson väljs till första vice partiordförande och Anna-Karin Hatt till andre vice partiordförande, föreslår beredningen.
 

10.38 Fredrik Federley föreslås ingå i nya partistyrelsen.  Valberedningen är helt enig.
 

10.39 Annie Lööf tackar för det breda förtroende som visas. Ser det som stor ynnest att arbeta bredvid Anders W Jonsson och Anna-Karin Hatt.
 

10.40 Sedan en månad tillbaka heter jag Annie Lööf, sedan jag gifte mig. 2001 blev jag medlem i Centerpartiet. Fängslades av värderingar om självbestämmande, descentrialisering och omvårdnad av naturen.
 

10.41 Centerpartiets fokus på enskilda människor och en tydlig miljöpolitik var det som fångade mig. 2006 kryssade jag mig i in i riksdagen för Jönköpings län. Jag avbröt tidigare mina juridikstudier, men är jur kand sedan i går klockan 16. Det känns skönt med en civil identitet.
 

10.42 Vi har dåliga opinionssiffror och tappar medlemmar. En ny partiledare måste gjuta mod i organisationen. Om jag får förtroendet ska jag göra mitt yttersta för att Centerpartiet ska växa i hela landet.
 

10.43 Tornberg på en fråga: Vi har bara en kandidat. Det blir ingen strid på stämman.
 

10.44 Vi ska varken gå höger eller vänster i vår politik utan framåt.
 

10.45 Lööf får frågan om ministerposten, och säger att hon anser att Centerpartiets nästa ledare ska sitta i regeringen. "Om jag blir vald till ordförande ska den processen ta vid", säger hon apropå Maud Olofssons chanser att sitta kvar som minister.
 

10.46 På fråga om varför väljarna ratat Centerpartiet: "Centerpartiet, oavsett vem vi samarbetat med, har tappat i samarbete. Vi upplevs som ett otydligt parti, och det måste vändas".
 

10.47 "Jobbskapande åtgärder krävs. Komplettera och stärka sjukförsäkringen krävs också".
 

10.48 "Centerpartiet har en självklar del i Alliansen. Men vi blev kompromissernas talesperson under förra mandatperioden. Vi behöver vässa vår kommunikation för att både vara regeringsdugliga men också framhäva Centerpartiet".
 

10.49 Den allmänna presskonferensen avslutas och Tornberg och Lööf övergår till att göra enskilda intervjuer.