Svenske äventyraren mirakelräddade tre

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-07-21

Miraklet inträffade på 7 750 meters höjd.

Och stor hjälte är äventyraren Fredrik Sträng – som räddade livet på tre klättrare när de störtade handlöst nedför berget Gasherbrum II i Pakistan.

– Efter dödsångesten har vi insett att familj, vänner och att må bra är meningen med livet, säger han till Aftonbladet.

Den svenske äventyraren Fredrik Sträng skulle i tur och ordning bestiga Gasherbrum II och Gasherbrum I i Pakistan – två av världens 14 toppar som sträcker sig högre än 8 000 meter.

Allt gick väl upp till toppen på 8 035 meter.

Föll rakt ner

Men efter drygt 300 meters klättring nedåt satte sig Fredrik och pustade ut medan hans tre medklättrare – Mr Kim från Sydkorea och sherpa Pasang Lama Sherpa och sherpa Pemba – höll på att fira sig ner.

– Då hörs ett skrik 50 meter längre upp och jag ser sherpa Pemba faller handlöst nedför berget. Och i sitt fall drar han med sig fästena man satt i snön för att fira sig ner med. Han kommer nedstörtandes rakt mot sherpa Pasang Lama. De tumlar in i varandra och faller handlöst och trasslar in sig i repet. Utrustningen flyger hit och dit, säger Fredrik Sträng från en satellittelefon på sitt basläger.

Den tredje personen Mr Kim dras snart också med i fallet och alla tre störtar handlöst nedför berget när Fredrik får sekunder på sig att fatta ett beslut.

– De störtar rakt mot mig och jag tittar bakåt och inser att det går åt helvete om jag inte gör något. Bakom mig stupar det mot Kina, men det är några kilometer dit. Då är det kört.

Sherpa Pasang Lama berättar själv om skräcken:

– Vi föll och föll och föll och jag ville bara att det skulle ta slut. Det var en skräck och vånda att inte kunna se och kontrollera vad som hände, säger han till Aftonbladet.

Använder isyxan

Fredriks första tanke är att ta sin isyxa och hugga rakt in i den nedtumlande högen av människor och utrustning – bara för att försöka få stopp på dem.

– Lår, bröstkorg eller arm är skitsamma. De överlever inte om jag inte gör det. Men sen ser jag det jättestora virrvarret av rep bakom dom. Om jag satsar på det kan jag kanske bromsa fallet.

Han hoppar i sista sekunden undan och sätter isyxan i repet – och miraklet inträffar.

Repet tänjer sig och bromsar fallet, och 30 meter från avsatsen som skulle lett en säker död stannade de.

– De stannar på en avsats och det gav mig tid att gå ner och baxa upp dom underifrån. Vi sitter på avsatsen och stirrar på varandra. Flera av dem har dödsångest och skakar av rädsla, säger Fredrik Sträng.

– Jag förstod inte vad som hade hänt och hur det kunde komma sig att vi plötsligt stannade. Jag tänkte bara om och om igen att jag lever. Det var en overklighetskänsla, säger sherpa Pasang Lama.

Efter olyckan – som de alla klarade sig oskadda ifrån – klättrade de ner till 5 000 meters höjd till baslägret , och där infann sig känslorna av dödsångest.

– De är alla väldigt erfarna klättrare, men jag har aldrig sett dom så skärrade och med den dödsångest de hade. Det är klart att det påverkade mig också, men inte till den grad att jag kommer att lägga av, säger Fredrik Sträng.

– Utan Fredrik skulle vi ha dött på berget. Nu är vi vid liv och mycket glada, säger sherpa Pasang Lama.

Ska klättra igen

Samtidigt som han blev stor hjälte blev han också unik som den förste svensk att klara 5 av världens 14 toppar över 8 000 meter. Det tidigare rekordet innehölls av äventyraren och legendaren Göran Kropp som omkom i en olycka 2002.

Och trots dramatiken kommer han redan om en vecka försöka sig på sin sjätte i Gasherbrum I.

– Vi gör inte det för att vi har en dödslängtan utan för att vi har en livslängtan, säger Fredrik Sträng.

Fredrik Sträng har bestigit:

Dhaulagiri 8167 meter, år 2003

Everest 8848 meter, 2006

Makalu 8462 meter, 2009

Lhotse 8516 meter, 2009

Gasherbrum II 8035 meter, 2010

Här inträffade
klätterolyckan

ANNONS