Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Framtidens jobb i andra branscher

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-11

"En enorm marknad som kommer att växa"

Att svenska industriföretag flyttar jobb utomlands är ingen katastrof utan ett naturligt led i utvecklingen.

I framtiden kommer jobben nämligen finnas i helt andra branscher, spår forskaren.

Karl Wennberg, ekonomie doktor.

De svenska svenska storföretagen anställer stort i Kina och andra länder medan personalstyrkan i Sverige minskar.

Utvecklingen är säkert oroande för många. Men Karl Wennberg, ekonomie doktor på Handelshögskolan, är lugn. Framtidens jobb kommer ändå att finnas främst i tjänstesektorn, menar han.

Tre branscher

Den nya tjänsteekonomin har flera fördelar jämfört med industrin. En av fördelarna är att en servicenäring ofta inte går att automatisera utan kräver att man anställer för att kunna expandera.

– Dessutom är det här ofta kunskapsintensiva tjänster, alltså revisionsbyråer, konsultbyråer, design och så vidare. Som startas av högutbildade människor.

Enligt Karl Wennberg, som forskar om småföretag, finns det tre branscher där utvecklingen är tydligast, där de nya jobben finns.

– Sektorerna är underhållning och media. Det är vård och hälsa, brett sett, från kirurgi till massage. Och utbildning, allt från friskolor till kvällskurser.

En enorm marknad

Han är dock oroad över att alla inte insett att framtiden finns i tjänstesektorn.

– Här finns en enorm marknad som kommer att växa. Det är det här vi lägger våra pengar på. Vi kommer inte att köpa ännu en platt-tv, vi köper underhållning, utbildning, vård och omsorg.

Därför är det också här jobben kommer, spår Wennberg.

– Här skapas nya företag och nya jobb. För det här är inget som kan skötas på export.

Tjänstesektorn är dock ofta styvmoderligt behandlad av staten, menar Wennberg som vill ha ökad fokus på de mindre tjänsteföretagen.

– Det är klart att Saab är viktigt och att industrin genererar en massa arbetstillfällen i fabrikerna och hos underleverantörerna. Men det är en verksamhet som gradvis minskar eftersom den effektiviseras.

Kan bli smärtsamt

Trots att Sverige är väl rustat för att möta förändringen tror Wennberg att övergången kan bli svår för enskilda individer och regioner.

– Det är som övergången från häst och vagn till bilar. Då var det många som blev arbetslösa, en hel bransch. Människor som körde ut is blev arbetslösa när kylskåpen kom. Det är en del i den strukturella förändringen.

Lösningen finns enligt Wennberg inom ökad utbildning och ny lagstiftning.

– Det är klart att det kan bli smärtsamt för många. Men det här är inget vi kan förhindra, det är den naturliga industriella utvecklingen.