Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

58-åringen häktas för människorov

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-10-13

58-åringen höll pojke fången i två timmar

äntligen åerförenade Här får mamman tillbaka sin son efter det skakande dramat. I flera timmar kunde hon bara se på medan den beväpnade 58-åringen höll pojken gisslan.

I två timmar höll han den tvåårige pojken fångad, med en kniv mot halsen.

Hela tiden hade pojken ögonkontakt med sin mamma.

Klockan 10.30 häktades 58-åringen i Malmö tingsrätt, misstänkt för människorov.

SKRÄCK Den 58-årige mannen framförde inga krav under den två timmar långa kidnappningen. ”Det var ett skräckscenario: en man som håller knivar mot ett skrikande barns strupe”, säger insatschefen Thomas Paulsson. Mannen kunde gripas sedan han distraherats av sin mobiltelefon. Chockgranater kastades in och några sekunder senare kunde polisen gripa 58-åringen och återföra den oskadde pojken till hans mamma.

Den 58-årige mannen häktas, på sannolika skäl misstänkt för människorov och grovt olaga hot. Han ska också genomgå en liten sinnesundersökning, så kallad paragraf 7-undersökning.

Mannen varken erkänner eller förnekar brottet, men medger att han varit på platsen och han går med på att bli häktad. 58-åringen tog beskedet utan att röra en min.

Enligt Aftonbladets reporter på plats såg 58-åringen sliten ut. Han var rufsig i håret och hade en stor plåsterlapp på hjässan.

”Mamma är här”

Det var i måndags som 58-åringen slet en tvåårig pojke ifrån barnsadeln på hans mammas cykel och flydde in i Tullverkets foajé. Där höll han pojken gisslan i två timmar.

– Han skrek hela tiden och jag försökte lugna honom och säga "jag är här, mamma är här", säger pojkens mamma till Aftonbladet idag.

Till slut blev mannen distraherad av sin mobiltelefon och polisens kunde storma lokalen och gripa honom. Pojken klarade sig utan fysiska men från händelsen.

Psykiska problem

Polisen har tidigare hyllat mamman som hela dramat höll ögonkontakt med sin son, något som gjorde 58-åringen lugnare, tror polisen. Pojkens föräldrar hyllar i sin tur polisen för insatsen.

– Poliserna var extremt bra. Vi litade helt på deras bedömningar och agerande, säger mamman.

58-åringen har haft svåra psykiska problem i minst 40 år och har enligt en tidigare sambo lidit av schizofreni och vanföreställningar. Han har själv sagt till polisen att han mår psykiskt dåligt.