Överens – nu ska detaljerna bli klara
Uppdaterad 2016-03-08 | Publicerad 2016-03-07
För ytterligare 28 miljarder kronor erbjuder sig Turkiet att minska flyktingflödet och ta tillbaka migranter vars asylansökningar inte godkänts i Europa.
Budet kom som en överraskning för EU:s stats- och regeringschefer och toppmötet drog ut på tiden.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel uppger att ledarna stödjer grunderna i det turkiska förslaget och arbetar vidare på detaljerna nästa vecka.
Efter att fler och fler länder stängt sina gränser för migranter har FN:s flyktingorgan UNHCR varnat för att Europa står på randen till en självförvållad katastrof.
Greklands migrationsminister Yiannis Mouzalas befarar att 70 000 personer som vill vidare norrut inom några veckor kan vara fast i landet. Vid den i praktiken stängda gränsen mot Makedonien lever just nu över 10 000 människor i ett läger byggt för 2 500.
Under måndagen har EU:s stats- och regeringschefer träffat Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu för att diskutera hur den pågende flyktingkrisen ska lösas.
”Ska ta tillbaka flyktingar”
Bara en dryg timme efter att mötet startat kom det uppgifter om ett nytt turkiskt förslag och att mötet därför skulle bli en långkörare. Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu kräver mer pengar och bättre fart på medlemskapsförhandlingarna med EU. I gengäld skulle Turkiet minska flyktingflödet över Egeiska havet och ta tillbaka migranter som inte fått asyl i EU.
– De (Turkiet) har önskat ytterligare tre miljarder euro (cirka 28 miljarder kronor) till 2018, förklarade EU-parlamentets talman Martin Schulz under en presskonferens på måndagseftermiddagen.
Dessutom ska EU erbjuda visumliberalisering för turkiska medborgare redan från slutet av juni i år, enligt ett utkast till mötesuttalande som nyhetsbyrån Reuters tagit del av.
Efter mötet, på en presskonferens vid 01-tiden under natten mot tisdagen, sa Tysklands förbundskansler Angela Merkel att ledarna stödjer grunderna i det turkiska förslaget och arbetar vidare på detaljerna nästa vecka.
”Mer ordnad migration”
Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) säger:
– Med det här så kan vi påbörja ett vidarebosättningssystem. Det är ett första steg för att ta sig från en okontrollerad till en mer säker och kontrollerad migration, säger Löfven (S) på sin presskonferens efter mötet.
Att ett system nu ska undersökas om att Turkiet ska ta tillbaka samtliga flyktingar som kommer till den grekiska övärlden ser han som ett sätt att samtidigt undvika farligt resande och slå mot flyktingsmugglarnas existens.
– Irreguljära migranter som kommer till de grekiska öarna via de farliga båtturerna ska i huvudsak tillbaka till Turkiet mot att andra syriska flyktingar får komma till EU. Och där är principen en mot en. Och där är ju framgången att man kan gå från mer riskfyllda farliga resor till en mer ordnad migration och det tycker jag är en fördel, säger Löfven.
Samtidigt betonar han att tillbakaskickandet ska få ske först efter att varje nyanländ fått sitt fall prövat i Grekland.
– Det måste ske en form av individuell prövning, ja. Men man menar att den kan ske ganska snabbt, säger Löfven.
”Har tagit för lång tid”
I höstas kom EU och Turkiet överens om en plan där EU bidrar med tre miljarder euro till stöd för syriska flyktingar i Turkiet.
– Vad gäller pengarna så säger vi att vi ska försöka snabba upp användandet av de redan fastslagna tre miljarderna, för det har tagit lite för lång tid, säger Löfven – och trycker hårt på att inga beslut finns om mer pengar.
– Vi kan komma att diskutera ytterligare – men det är inga summor som nämns, säger statsministern.
– Det blir ibland som att EU ska hälla pengar in i Turkiets statskassa. Men det är inte fråga om det. Det är fråga om resurser till flyktingarna som finns i Turkiet, om man hittar bra projekt. Det betalas ingenting till Turkiet – det betalas till flyktingarna.
Löfven säger även att han inte är förtjust i hur EU-ledarna möttes av ett helt nytt förslag när de kom till toppmötet.
– Det är ingen lyckad arbetsmetod att få ett förslag vid sittande bord och ta ställning till samma dag. Det är inte bra. Men sedan så ska vi också komma ihåg att det är en väldigt specifik situation som vi befinner oss i just nu, säger Stefan Löfven.