Pojken och flickan skyller på varandra

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-25

Rättegången om mordet på Therese Johansson Rojo slut för i dag

Pojken hävdar att hans flickvän drev honom till att döda.

Hon menar att det var pojkvännen som var motorn i brottet.

I dag förhördes den 16-åriga flickan som står åtalad för anstiftan till mord på Therese Johansson Rojo, 15.

– Det hon beskriver jämfört med det han beskriver är nästan som en spegelvänd bild, säger pojkens advokat Claes Borgström.

Under tisdagen slutfördes förhöret med den 16-årige pojke som erkänt dråp på Therese Johansson Rojo. Han menar att hans flickvän varit drivande i brottet och att det inte hade inträffat om hon inte hade påverkat honom i den riktiningen.

– Hade inte trycket från flickvännen förekommit hade det här inte inträffat, säger pojkens advokat Claes Borgström.

Flickan, som nekar till brott, menar att det var hennes pojkvän som var den drivande parten.

– Hon säger att det förs på tal första gången genom honom, säger flickans advokat Jan Karlsson.

– Men han (pojken) säger väl i princip tvärtom. Men jag vill påstå att det där inte är riktigt klarlagt, och det kanske aldrig kommer att bli det heller, säger flickans advokat Jan Karlsson.

Flickan fick i dag berätta fritt om händelserna som ledde fram till Therese Johansson Rojos dödsfall – och gav enligt försvarsadvokaterna en annan bild än den pojken gett i rätten i flera avseenden.

– Det gäller vem som varit beroende av vem, vem som legat på den andre, vem som hela tiden klängt sig fast, vem som kommit med idéerna först. Och det kan man se redan i polisförhören, att de beskriver bakgrunden som en spegelbild, säger Claes Borgström.

– Skillnaden är att han har erkänt det han har gjort, han vill inte undandra sig ansvar, säger Borgström.

– Hon säger att hon aldrig velat detta, att hon egentligen använt detta som en påtryckning för att göra slut, säger Borgström.

Enligt Borgström har flickvännens påverkan på pojken också betydelse för straffvärdet.

– Om man begår brott under inflytande av stark påverkan av en annan person, blir man inte fri från ansvar, men det kan påverka straffvärdet. Det vill säga, då är det något mindre straffvärt än om man själv är motorn i alltihopa, säger Claes Borgström.

I torsdags bröt pojken ihop i lunchpausen under rättegångens andra dag och fick föras till Huddinge sjukhus för vård. Även flickan reagerade starkt medan hon berättade fritt för rätten på tisdagen, berättar hennes advokat Jan Karlsson.

– Det har varit lite gråt emellanåt, men hon har kunnat berätta, säger han.

Rättegången fortsätter imorgon.