Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

"Här får hela min familj plats att baka"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-14

En drömvilla i sekelskiftesstil

För ett år sedan blev Charlotte och Patriks hus klart.

Köket är ritat med extra omsorg i en modern lantlig stil. Visst blev det underbart!

– Vi har alltid gillat inredning och speciellt den lantliga stilen, säger Charlotte.

Ljuset fullständigt flödar in i Charlottes och Patriks kök.

Huset ligger högt på en kulle med utsikt över skog och sjö i Tyresö, ett stenkast från Stockholm.

Här bor Charlotte och Patrik med sina barn Emilie och Tim och lilla hunden Fiffi.

Lugnet och harmonin är total och här skulle man lätt kunna strosa runt i ett par tofflor och dricka latte hela dagarna.

Men Charlotte och Patrik har slitit hårt med sina företag för att kunna bygga sin drömvilla i sekelskiftesstil. Senaste projektet är inredningssajten www.hemochharmoni.se, som ska fungera som ett forum för alla trädgårds- och inredningsintresserade.

–?Vi har alltid gillat inredning och speciellt den lantliga stilen, så ett lantligt kök var en självklarhet för oss, berättar Charlotte med sin mjuka röst.

Köksplaneraren hjälpte till

–?Vi tittade på flera olika köksfirmor innan vi bestämde oss för Tibrokök. Det smälte bäst ihop med övriga stilen på huset och de hade bästa lösningarna till vår takhöjd på 2.70.

Charlotte och Patrik fick råd om flera olika praktiska detaljer av en köksplanerare innan de satte igång. Till exempel om materialet i bänkskivorna, som till slut blev i granit i stället för trä. Granit är tåligare i längden och kräver inget underhåll.

Patriks råd till alla som funderar på kök är att satsa på ett tidlöst kök med neutrala materialval och neutralt kakel.

Han tycker också att man ska ta råd från en köksplanerare som helst inte är bunden till en enda leverantör innan man sätter igång. Det är också bra att ta in flera offerter och jämföra olika firmor.

Det luftiga köket på cirka 25 kvm har en öppen planlösning mellan matrum och vardagsrum. I matrummet installerade Charlotte och Patrik en kamin med grillgaller i, där både familj och gäster kan grilla sin egen köttbit.

Succe med ismaskinen

–?Det kändes viktigt för oss att hela familjen skulle kunna umgås och röra sig fritt i köket. Vi ville att alla ska kunna vara med och baka och laga mat, så bänkytorna var en viktig del i köket när vi planerade, berättar Charlotte.

Familjens favoriter i köket är skåpens krönlister upp i taket, kryssspröjsen, spottarna ovanför fönstren, kaminen vid matplatsen och så kylskåpets ismaskin.

–?Ismaskinen blev en oväntad succé, skrattar Patrik, barnen älskar vatten med is och till och med lilla hunden Fiffi äter isbitarna!

Charlottes och Patriks vision om en lugn oas i sekelskiftesstil har verkligen lyckats, eller hur!

Text: Helena Aro

Foto: Angelica Söderberg

Följ ämnen i artikeln