Thomas Quick beviljas resning

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2009-12-17

"Mycket bra, ojojoj, jag är så glad må du tro, så fruktansvärt glad"

Thomas Quick beviljas resning för mordet på Yenon Levi.

Det meddelade Svea hovrätt idag.

Nu kommer det bli en ny rättegång om det 21 år gamla mordet.

– Helt underbart fantastiskt besked, helt underbart, säger en glad Quick till Aftonbladet.

Den 24-årige israelen Yenon Levi kom till Sverige 1988 för att hälsa på släktingar.

Men hittades mördad inne på en skogsstig i Dalarna.

Thomas Quick, 59, som i dag återtagit sitt tidigare namn Sture Bergwall, tog på sig mordet nästan tio år senare och dömdes till rättspsykiatrisk vård. Men tog tillbaka erkännandet och överklagade domen till Svea hovrätt i april i år.

Beviljas resning

I dag kom beskedet från Svea hovrätt:

Thomas Quick beviljas resning – och är ett steg närmare frihet.

Så här skriver hovrätten i sitt beslut:

Hovrätten avslår Sture Bergwalls begäran om att hovrätten ska hålla muntlig förhandling i ärendet och om att hovrätten ska inhämta ett yttrande från Socialstyrelsens rättsliga råd.

Hovrätten beviljar den sökta resningen och förordnar att målet ska tas upp på nytt av Falu tingsrätt.

Hovrätten lämnar åklagarens yrkande om avvisning av bevisning utan åtgärd.

Hovrätten beviljar resningen med motiveringen att nya omständigheter och bevis lagts fram. Rätten anser också att det uppenbarligen finns flera omständigheter som tingsrätten inte visste om när dom föll i mordet.

Helt underbart!

Hovrätten påpekar också att det saknades stödbevisning som kunde binda Thomas Quick till brottet. Och att tingsrätten inte fick ta del av flera av de motstridiga uppgifter som Quick har lämnat om mordet.

Och Quick själv, som nu heter Sture Bergwall, är strålande glad över hovrättens beslut.

– Helt underbart fantastiskt besked, helt underbart. Mycket bra, ojojoj, jag är så glad må du tro, så fruktansvärt glad, och lättad, säger han till Aftonbladet.

Var drogad

Enligt Quicks advokater Thomas Olsson och Martin Cullberg finns det mycket som talar för att någon annan begick mordet.

Bland annat var Quick psykisk sjuk och drogad när han erkände.

Quick har alibi.

Thomas Quick har dömts för sammanlagt åtta mord, och erkänt ett 30-tal sedan 1990-talet.

Och har tidigare sagt att han tänker söka resning för samtliga av morden.

Resningsbeslutet kan överklagas till Högsta domstolen.

Huvudpersonerna i rättsprocessen

Sven Å Christianson, psykologiprofessor och minnesforskare. Har vittnat som sakkunnig att Quick berättar om verkliga minnen, vilket tingsrätterna fäst stor vikt vid.

– Jag har inte bedömt tillförlitligheten och trovärdigheten i hans erkännande. Jag har gjort enskilda test där man har jämfört hans uppgifter om morden mot det som har funnits skrivet i media. Resultatet i ett av de där morden var att Quick kom upp i 20 uppgifter som inte fanns omnämnda i pressen och kontrollgruppen kunde lista sig till 2 uppgifter. Jag försöker bara ge rätten ett underlag för att bedöma utsagor.

–?Det enda vi vet är att Quick ljuger. Han erkänner i ena fallet och tar tillbaka i det andra, om det nu är så i det här programmet. Men problemet är att veta när han talar sanning.

Christer van der Kwast, åklagare i samtliga fall. Arbetade som läns­åklagare i Härnösand i början av 90-talet. Det var då han fick Thomas Quicks erkännanden på sitt bord. Är i dag chef för riksenheten mot korruption.

– Mina svar, så långt de nu finns offentliga, finns i programmet. I övrigt vill jag inte säga något.

Seppo Penttinen, förhörsledare i samtliga fall. Anklagades för att vara för samspelt med Quick och för att leda honom att svara ”rätt” på frågor. Arbetar på polisen i Sundsvall som bland annat mordutredare.

–?Jag kommenterar inte det.

Birgitta Ståhle, chefspsykolog på Säter som hade Quick i terapi när han började erkänna morden. Hade regelbunden kontakt med honom från april 1994. Hon var även med honom på vallning vid en brottsfall när hans advokat hade förhinder, har även varit med under förhör. Säger att vallningarna inte var ”några picknickresor”.

– Jag vill inte kommentera det här.

Claes Borgström, Quicks försvarsadvokat. Överklagade inte någon av de fällande domarna till hovrätten och ifrågasatte inte erkännandena eller polisens förundersökningar. Är i dag advokat och talesperson för socialdemokraterna i jämställdhetsfrågor.

– Jag vill inte kommentera det här, det finns en advokataspekt på det. Han har advokaten Tomas Olsson som ombud nu.