Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Ahmadinejad går mot seger

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-12

Men även rivalen försöker utropa sig till segrare

President Ahmadinejad – och oppositionsledaren Mousavi.

President Mahmoud Ahmadinejad har vunnit valet, uppger Irans statliga nyhetsbyrå.

Men samtidigt uppger utmanaren Mir Hossein Mousavi att det i själva verket är han som vunnit.

Anklagelser om fusk haglade hela valdagen mellan utmanaren Mir Hossein Mousavi och den sittande presidenten Ahmadinejad i kampen om presidentposten i Iran.

Och innan vallokalerna ens hade stängt hade båda hunnit utropa sig till valvinnare.

Inga detaljer

Men när nära hälften procent av rösterna räknats, drygt 15 miljoner, hade den sittande presidenten Mahmoud Ahmadinejad fått 67 procent, drygt tio miljoner röster.

Utmanaren Mir Hossein Mousavi hade då fått 30 procent, drygt 4,6 miljoner röster, enligt den centrala valkommissionens ordförande Kamran Daneshjoo, rapporterar AFP.

Sms-trafik avstängd

Reformisten Mir Hossein Mousavi klagade på fredagen på att vissa av hans företrädare nekades tillträde till vallokaler för att kunna övervaka processen, rapporterade studentnyhetsbyrån Isna enligt Reuters.

Hans kampanjorganisation uppgav att Mousavivänliga internetplatser blockerades och att sms-trafik hade stängts av i strid med lagen. I synnerhet Mousavis kampanj har använt sig av sms för att nå unga väljare.

Segervissa

Den sittande presidenten Ahmadinejad har avfärdat risken för valfusk men i stället anklagat sina rivaler för korruption, enligt Reuters.

Båda lägren hävdade seger redan innan rösterna börjat räknas. Ahmadinejads medarbetare påstod att den sittande presidenten hade en tydlig ledning. Anhängare till Mousavi tvekade de inte att tillskriva Mousavi 65 procent av rösterna när vallokalerna väl hade stängt.

Från valkommissionens håll hävdades endast att "utgången är oförutsägbar".

Lägger sig i

Mousavi har, i ett brev som har publicerats på hans webbsida, även anklagat befälhavare och funktionärer inom Basijmilisen och revolutionsgardet för att lägga sig i valet. "Möjligheten att påverka människors röstning oroar sinnena", skrev han.

Det är inte första gången revolutionsgardet och frivilligstyrkan Basij, som är lierad med gardet, har anklagats för valfusk. Reformistkandidaten Mehdi Karroubi, som deltog i presidentvalet 2005 och även ställer upp nu, skyllde sin förlust mot Ahmadinejad 2005 på "olaglig inblandning" av Basij och gardet.

Valdeltagandet antogs bli minst 70 procent och resultatet väntas bli klart inom ett dygn efter vallokalernas stängning.

Om ingen får minst 50 procent plus en röst hålls en avgörande valomgång mellan de två främsta den 19 juni.