Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Räddade efter 30 dygn till sjöss

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-01

Norrmän plockade upp de trötta flyktingarna

Norrmännen var snabba med kameran då de fann de kubanska flyktingarna. En paddel hade de i båten.

Efter 30 dygn på sjön kom normännen till undsättning.

De 13 kubanerna fick mat, vatten – och transport till USA.

Men deras framtid är oviss.

30 dagar överlevde flyktingarna på havet. När de hittades fanns ingen mat eller vatten ombord. Många av dem hade börjat få sår och infektioner på kroppen.

Det norska gasskeppet Berge Danuta var på väg från Houston till Kårstø i Norge då besättningen fick syn på en liten, öppen båt som låg och flöt.

Däri trängdes 13 hungriga och trötta kubaner som hade bestämt sig för att söka lyckan i USA.

Missade målet

Efter en månad till sjöss befann de sig nu 235 nautiska mil, eller omkring 400 kilometer, från hemlandet. I stället för att som tänkt nå Florida hade båten drivit mitt ut i Mexikanska golfen.

– Vi fick syn på båten klockan 16 lokal tid. När vi kom närmare såg vi att den var tättpackad med folk, berättar kapten Kåre M. Landsverk på Berge Danuta för Aftenposten.no.

Han ändrade kurs, sänkte farten och lade sig intill den lilla träbåten.

Utmattade och uttorkade

– När vi kom fram såg vi att de inte hade någon motor, ingen radio och bara en paddel, säger Kåre M. Landsverk vars besättning larmade den amerikanska kustbevakningen.

Flyktingarna var 25–35 år gamla och talade bara spanska. Väl ombord hos norrmännen fick de mat, kläder och välbehövd vila.

– De grät och var väldigt utmattade, säger Kåre M. Landsverk.

"Desperata människor"

Ändå var de enligt uppgift vid gott mod då de morgonen därpå överlämnades till amerikanska kustbevakningens skepp Knight Island.

För Aftonposten.no beskriver den norske kaptenen flyktingarna som "desperata människor med en dröm om att komma till USA".

– Hemma på Kuba hade de någonting. Nu kommer de att få leva i ovisshet.

Hade infektioner och sår

Han säger sig ha mött flyktingar på haven förut, men aldrig några som var så illa ute som de här.

– Det är svårt att föreställa sig att de hade överlevt 30 dagar i båten. Men de hade börjat få sår och infektioner, en del av dem var väldigt svaga.

De 13 flyktingarna hade tur då vädret varit bra under hela perioden. Kåre M. Landsverk tror inte att de hade överlevt en storm.

ANNONS