Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

Reinfeldt, här har du ditt 2009

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-16

15.00 håller statsministern sitt årliga jultal - det finns mycket att prata om. Aftonbladet.se listar de svåraste utmaningarna 2009

Fredrik Reinfeldt har ett tufft 2009 framför sig.

Finanskris, varsel och ett hotande klimat.

Det finns mycket att prata om när statsminister Fredrik Reinfeldt håller sitt årliga jultal i dag.

Vi har tittat ett steg längre och listat statsministerns största utmaningar nästa år.

Fredrik Reinfeldts jultal har blivit tradition. I dag är det sjätte gången i ordningen och tredje gången som Sveriges statsminister. Förra året efterlyste han en ny rikspolischef, en ”medborgarnas polischef”. Och så pratade han om sina möten med människor i Sverige.

I år är ämnena så många att det nästan blir svårt att välja. Sverige är på väg in i en lågkonjunktur som verkar bli värre än vad någon vågat tro. Nationalklenoder som Saab och Volvo är hotade och snart ska Reinfeldt dessutom bli huvudperson i världspolitiken. Med hjälp av Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin och pr-konsulten Paul Ronge har vi listat Reinfeldts svåraste utmaningar det kommande året.

FINANSKRISEN

Lena Mellin: Finanskrisen och dess verkningar kommer att vara det som överskuggar allt inrikespolitiskt. Risken finns att man antingen tar i för mycket eller för lite. Balansen däremellan är jättesvår. Det som Reinfeldt hittills har gjort bra är att han verkar lugn. Det är en bedrift med tanke på läget. Man känner sig lite lugnare till sinnes om den som sitter vid rodret inte flackar med blicken för mycket.

Finns det inte en risk att han istället verkar nonchalant inför allvaret?

– Det var ett misstag som man gjorde i början. I sin iver att visa att man hade läget under kontroll så verkade man nästan iskalla inför läget. Nu har man ändrat sig och det kommer paket efter paket. Vi har inte sett det sista krispaketet.

Paul Ronge: Här har Fredrik Reinfeldt och Maud Olofsson varit tydliga med att de inte tänker förskingra skattebetalarnas pengar. Den linjen bör de fortsätta att hålla. Sedan tycker jag att alla i regeringen ska ge varandra ett nyårslöfte: Att göra allt för att inte hamna i galopperande budgetunderskott som tidigare borgerliga regeringar har gjort.

ARBETSLÖSHETEN

Lena Mellin: Här blir utmaningen att ta hand om de som blir arbetslösa och rusta dem för tiden efter krisen. Vilka ska Arbetsförmedlingen ta hand om och vilka ska få vara öppet arbetslösa?

Paul Ronge: Det här är Reinfeldts största utmaning. Hur ska han hantera att människor går ut i arbetslöshet med en kanske halverad familjeinkomst? Det kan vara så att han måste ta skeden i vacker hand och plussa på a-kassan.

EU-ORDFÖRANDESKAPET

Den 1 juli nästa år blir Sverige EU:s ordförandeland.

Lena Mellin: Det kommer att ställa krav på Reinfeldt. En stor stötesten är det globala klimatavtalet som ska bli klart på FN:s klimatmöte i Köpenhamn i december 2009. Som EU:s ordförande kommer Fredrik Reinfeldt att vara en av nyckelspelarna. Han har redan ägnat enormt mycket tid åt förberedelser. Senast i förra veckan gästspelade han som enda regeringschefen på klimatförhandlingarna i polska Poznan. Som EU:s ordförande ska han även lotsa fram EU:s nya ledning. En ny kommission ska tillsättas i höst och Sverige ska ta fram en ny kommissionär. Om Irland röstar ja till Lissabonfördraget i oktober blir det också Reinfeldts uppgift att ta fram en ny EU-president och en utrikestalesperson för hela EU.

Paul Ronge: Jag tror att Reinfeldt kommer att klara det bra genom sin diplomatiska förmåga. Det kan vara bra med någon som är mer balanserad och sansad än nuvarande EU-ordföranden, Frankrikes Nicolas Sarkozy. Men samtidigt är inte Sverige någon stor spelare och vi har en krona som fallit våldsamt. Det finns en risk att Reinfeldt blir överkörd av stormakterna i EU.

EU-VALET

Den 7 juni nästa år hålls val till EU-parlamentet.

Lena Mellin: Intresset för att delta har varit vikande från val till val. Där är Reinfeldts utmaning att öka den folkliga förankringen. Dessutom vill moderaterna ju få en så hög andel av rösterna som möjligt. Här finns också risken att sverigedemokraterna lyckas ta sig in. Det skulle vara ett riktigt nederlag för alla etablerade partier och det skulle också öka sverigedemokraternas möjligheter att ta sig in i riksdagen i nästa val.

PARTIET

Lena Mellin: I augusti hålls partistämma och då ska de nya moderaterna bli de allra nyaste moderaterna. Reinfeldt tycker själv att den här förnyelseprocesen är grundläggande för att klara av att möta väljarna. Det är förändra eller dö som gäller. Men det är lättare sagt än gjort. Förvaltandet är det som alltid måste komma först medan den ideologiska förnyelsen kommer i andra hand.

OPINIONEN

Lena Mellin: Nästan samtliga tabellnördar har i princip dömt ut regeringens chanser att vinna valet 2010. Ingen har tidigare lyckats hämta in det försprång i opinionen som oppositionen har. Ju mindre skillnaden mellan blocken är desto bättre är det för alliansen, om inte annat för det egna självförtroendet. Det är inte kul att ständigt ligga under.

Paul Ronge: Opinionen är oerhört viktig för Reinfeldt. Nu gäller det för honom att visa att han har ett fungerande regeringsalternativ jämfört med det rödgröna alternativet. Det är prio ett för honom nästa år.

Vilken är Reinfeldts svåraste utmaning?

Lena Mellin: Jag tror att halvåret som EU:s ordförande kommer att bli svårast för honom personligen. Han kommer att ha enormt många arbetsuppgifter. Att hålla isär dem och samtidigt behålla klarsyntheten är inte lätt.

Paul Ronge: Det är arbetslösheten. Den kommer på plats ett, två, tre och fyra. Sedan kommer resten. Om han lyckas lösa arbetslöshetsfrågan hjälpligt, då har han goda förutsättningar att få fortsätta också efter valet 2010.

15.00 håller statsminister Fredrik Reinfeldt sitt jultal. Aftonbladet.se sänder talet live.

Håll ditt tal till
nationen