Hon tvingas sova på tågstationer

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-06-25

Ketevan från Georgien vräktes - nu bor familjen på stationer i Moskva

Ketevan Achaladze med alla papper som ska visa att hon har rätt till en lägenhet.

MOSKVA

I maj vräktes Ketevan Achaladze från sin lägenhet i Moskva.

Nu sover hon med sin man och 11-årige son på stadens tågstationer.

– Vårt enda brott är att vi kommer från Georgien, säger Ketevan till aftonbladet.se.

Ketevan sover med sin man och 11-åriga son på Moskvas tågstationer.

Ketevan är snyggt klädd. På dagarna får hon och familjen vara hemma hos vännen, advokaten, och duscha, äta och byta kläder. På kvällen måste de gå. Olika tågstationer varje natt för att ingen ska bli misstänksam.

Hela natten sitter de upp.

– Vi försöker få pojken att sova mellan oss. Men själva sover vi inte, säger hon.

Ketevan och hennes man Murad lämnade Georgien för 17 år sedan. 1995 föddes sonen Georgij. Familjen hade flyktingstatus och fick som flyktingar rätt till en lägenhet på 19 kvadratmeter. En fredag i maj ringde grannen till Ketevan på jobbet.

– Hon berättade att man efter ett domstolsbeslut höll på att bära ut alla våra saker. Allting, alla möbler och kläder.

Enligt den lokala Moskvadomstolen hade familjen inte längre rätt att bo i lägenheten. De var inte folkbokförda på adressen.

Flyttade tillbaka

Ketevan trotsade domstolens beslut. Tillsammans med sonen flyttade hon tillbaka in i den nu tomma lägenheten. Mannen befann sig på en psykiatrisk klinik. Hans nerver klarade inte av det som hände.

Vi sitter på ett kafé i centrala Moskva när Ketevan berättar om sin absurda situation. Vi träffades första gången utanför organisationen Medborgarstöds kontor. Dit hade hon med sig alla papper. Nu ligger de på kafébordet mellan oss. Alla kvitton på den betalda hyran, brevet till presidenten, pojkens diplom från skolan, utlåtandet från psykologen och så den handskrivna listan över allt som fördes ut i samband med vräkningen. Ett kylskåp värdesatt till knappt 50 kronor, en kamera för några rubler och en symaskin för 30 kronor.

Ketevans händer är fulla av små sår. En vecka tidigare kom polisen till lägenheten. De förde ut Ketevan och mannen som nu var tillbaka med våld. Pojken Georgij satt i ett hörn och skakade.

– Han skrek ”mamma hjälp mig,” säger Ketevan.

– Han tvingades se på hur polisen slog mig och min man.

Ingen officiell förklaring

Sedan den dagen sover familjen på Moskvas tågstationer.

Den officiella förklaringen handlar om folkbokföring. Den inofficiella om att Ketevan är från Georgien.

– Ingen av er georgier ska få bo kvar i Ryssland, sa polisen, berättar Ketevan.

Hatet mot grannfolket i söder väcktes på allvar i höstas då fyra ryska officerare greps i Georgien, anklagade för spioneri. Ryssland beskyllde grannlandet för att bedriva en antirysk politik och svarade med handelssanktioner, strypt energitillförsel och med att deportera georgier ut ur landet.

Ketevan är övertygad om att den ryska vreden nu har nått henne och hennes familj. Taktiken ser ut att lyckas. Ketevan överväger att återvända till det Georgien hon lämnade för 17 år sedan och aldrig har velat tillbaka till.

– Efter vräkningen har jag fått sparken från mitt jobb. Ingen ringer till mig längre. Alla är rädda för att umgås med georgier, säger Ketevan.

Läs också

Följ ämnen i artikeln