”Varje generation måste börja om från noll”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-06-14

Moskvabon Zarema är ung, framgångsrik och har råd att köpa i stort sett allt hon vill. På torsdagen chattade hon med aftonbladet.se:s läsare.

Freddie säger: Hello Zarema and Ilnur, first i most say congratulations to both of you. You started as poor students and now both of you are very succesful in each of your companies. But how is it to be rich in Russia, can you go out in the night and not be robbed, or can you get the mafia after you?

Zarema säger: Har man mycket pengar kör man antingen i sin egen bil eller så åker man taxi. Eller så går man på dyra ställen där det är säkert att vara.

Tomas säger: Ryssland är ett land där skillnaderna är enorma mellan fattiga och rika. Har ni något samvete för hur eländigt livet ter sig för så många miljoner av era landsmän? Och gör ni något för göra livet drägligare för dessa?

Zarema säger: Mina föräldrar och syskon är fattigare än oss och vi hjälper dem med pengar. Men så rika är vi inte.

Vaslijev säger: Hur är kriminaliteten och är maffian så utbredd som det talas om här hemma?

Zarema säger: Om man är en enkel människa utan mycket pengar kan inte så mycket hända. Om man har en fin och dyr bil är det farligare. Jag har en kompis som åkte i sin dyra bil och då blev han överfallen av folk med pistol som krävde att han skulle lämna ifrån sig sin portfölj.

hama säger: Privet, Är ni lyckligare efter att ni har blivit rika?

Zarema säger: Det är både bättre och sämre. Sämre genom att hälsan försämras när man arbetar som mycket som vi gör. Vi träffas inte lika mycket som tidigare eftersom vi arbetar så mycket. Bra är det eftersom vi kan äta bra, klä oss varmt, köpa musik och filmer och resa.

Mir säger: Hur skulle er vardag se ut om ni skulle vara regeringskritiska, skulle ni få problem både på jobbet och i vardagen?

Zarema säger: Mir: På mitt jobb är det inga problem eftersom de flesta här delar mina politiska åsikter.

lusen säger: Hur ska fattigdomen i Ryssland bekämpas? Är det någonting ni tycker ska bekämpas?

Zarema säger: Det är jätteviktigt. Till exempel borde man erbjuda gratis utbildning till barn i fattiga familjer. Problemet i Ryssland har varit att varje generation måste börja om från noll. Man har inte kunnat ärva företag och liknande från sina föräldrar. Därför behövs stabilitet i landet undder en lång tid, så att inte alla behöver börja om på nytt.

Vol säger: Hur tror ni att världen ser på Ryssland, och är det en rättvis bild?

Zarema säger: Jag tror att man tror att i Ryssland är det för mycket av allting. För mycket rikedom och för mycket fattigdom, för mycket finkultur och för mycket skräpkultur, för mycket smakfullhet och för mycket smaklöshet. Jag tycker att den bilden är sann!

Knutten säger: Umgås ni fortfarande med era gamla vänner, eller leker lika barn bäst? Hur har realtioner till vänner ni t ex växt upp med förändrats i och med att ni blivit förmögna?

Zarema säger: Jag har bara gamla vänner och umgås med samma som jag alltid umgåtts med.

Chubais säger: Många har bestämda åsikter och naiva frågor om Ryssland, speciellt dom som aldrig varit där. Vad tycker ni om det att hela tiden behöva förklara, trots att situationen beträffande kriminalitet och maffia är betydligt värre i t.ex. USA?

Zarema säger: Jag får inte så mycket frågor om det. Men jag håller med om att det är värre i USA där man säljer vapen mer fritt.

eLK säger: Låt oss säga att ni skulle resa till, och bosätta er i Sverige. Var tror ni då att ni skulle ligga på den sociala statustrappan. Lägre/övre medeklass och så vidare?

Zarema säger: Antagligen som alla immigranter - i den lägsta klassen.

Tobbe säger: Hejsan. Vad tror ni förutom vodka att Ryssland bidragit till en bättre värld med?

Zarema säger: Har verkligen vodkan gett världen något? Men vi har bidragit med litteratur, konst, skarpa hjärnor, vetenskapsmän...

Zarema säger: Vi är inte hemska. Kom hit och hälsa på!

ANNONS

Följ ämnen i artikeln