Ett jätteparasoll i rymden?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-03-16

Här är de vildaste idéerna mot klimatförändringarna

Jättelika paraplyer i rymden, konstgjorda skogar och fejkade vulkanutbrott.

De flesta idéer om hur vi kan bromsa upp och stoppa klimatförändringarna utan att minska utsläppen gränsar till science fiction.

Följ ämnen

FN:s klimatpanel IPCC har slagit fast att det till är säkert till 90 procent att människan ligger bakom den globala uppvärmningen. Och vad människan ställt till med får människan ordna upp.

Det finns många idéer om hur vi ska tackla en av människans största utmaningar utan att behöva minska våra utsläpp. Vissa mer utflippade en andra, skriver International Herald Tribune.

Eller vad sägs om företaget Planktos planer på att dumpa stora mängder järnpartiklar i världshaven. Järnet ska gödsla haven och öka tillväxten av plankton, som absorberar koldioxid. Enligt planktos skulle varje ton järn bidra med att 100 000 ton koldioxid absorberas från atmosfären.

Kritikerna menar att idéen, som provats i mindre skala med varierande resultat, kan få oanade effekter på havens känsliga ekologi.

Partiklar i atmosfären

En annan lösning går ut på att fejka ett vulkanutbrott. När Pinatuboberget i Filippinerna fick ett utbrott för 16 år sedan resulterade det i att jordens temperatur sänktes i ett år. Orsaken var den stora mängd sulfatpartiklar som slungades ut i atmosfären. Genom att släppa ut partiklar från jetmotorer, kanoner eller ballonger tror forskare vid Center for Atmospheric Research, NCAR, i USA att vi kan stimulera ett vulkanutbrott som ska kyla ner världen.

Men forskare vid institutet har börjat kritisera sin egen idé, dels för att det skulle behövas tiotusentals ton sulfatpartiklar i atmosfären.

– Från en praktisk synvinkel är det fullkomligt löjligt. Istället för att investera så mycket i det här vore det betydligt enklare att ta tag i det ursprungliga problemet, utsläppen, säger Caspar Amman vid NCAR.

Rymdfrisbees

Ett annat förslag, som också går ut på att reflektera bort solens strålar är de gigantiska parasollerna som den amerikanske astronomen Roger Angels vill skjuta upp i rymden. Mer precist skulle det röra sig om ett moln av frisbee-formade rymdskepp mellan jorden och solen, som skulle reflektera bort 2 procent av solens strålning.

Problemet är att det skulle behövas 16 biljoner rymd-frisbees för att får rätt effekt. Det skulle rymmas 800 000 frisbees i varje skepp och alltså behövas 20 miljoner raketuppskjut. Förutom den stora kostnaden, minst 4 biljoner dollar eller över 28 biljoner kronor, skulle raketerna släppa ut en enorm mängt koldioxid.

Filter ska ersätta träden

Artificiella träd är en annan idé. Den går ut på att med kemikalier härma trädens förmåga att binda koldioxid. Men fejk-skogen skulle inte vara lika vacker som den riktiga, filtren skulle stå på ca 60 meter höga stålmaster.

– En kemikalie ska fånga upp koldioxiden ur luften, och en annan ska omvandla det till fast eller flytande form som ska transporteras bort till något lagerutrymme. Problemet med den här idén är dels var koldioxiden ska förvaras och dels att ”träden” drar en massa energi.

Karin Thurfjell

Följ ämnen i artikeln