Nya anmälningar om övergrepp på internatskola

Publicerad 2012-11-24

Sigtunaskolan Humanistiska Läroverk har tidigare fått kritik av Skolinspektionen.

Flickan tvingades ”suga av” en snögubbe medan internatskolans killar tittade på.

Nu har Sigtunaskolan anmälts till Skolinspektionen.

– Det här är sådant som skett i det fördolda, säger skolans chef Kent Edberg till Svenska Dagbladet.

Övergreppen och kränkningarna fortsätter på riksinternaten - trots upprepade anmälningar och granskningar.

Skolinspektionen har tidigare riktat skarp kritik mot Sigtunaskolan, Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket, bland annat för inslagen av "kamratuppfostran".

Kränktes inför publik

Men trots de upprepade granskningarna har nya anmälningar nått Skolinspektionen, skriver Svenska Dagbladet.

I oktober gjorde Skolinspektionen en polisanmälan på eget initiativ. Bakom anmälan låg uppgifter om att en flicka tvingats ”suga av” en snögubbe inför skolans killar. Polisen valde senare att lägga ner utredningen eftersom brott inte kunde styrkas, uppger SvD.

I slutet av november i förra året anmälde en tidigare elev skolan. Eleven berättar hur nya elever tvingas gå igenom en invigningsrit i början av terminen.

Tvingades välja bestraffning

Eleverna togs in i ett mörkt rum en och en. Runt om stod treorna i en ring och från ett bord ombads de yngre eleverna välja ett redskap som de senare skulle straffas med - om de inte mindes de äldre elevernas namn. Bland redskapen kunde de yngre eleverna välja mellan ett slagträ, en kratta, ett brännbollsträ eller en pinne.

Sedan fick de yngre eleverna ta emot sitt straff ståendes på knä med det valda redskapet. "Varenda elev som gått på SSHL kan berätta liknande historier", skriver den tidigare eleven enligt SvD.

Sker i det dolda

Skolchefen Kent Edberg är bestört av informationen om anmälningarna.

– Det här är sådant som skett i det fördolda, det är inte möjligt att göra det när vuxna är närvarande. Egentid förekommer fortfarande, det här är inget fängelse eller institution, säger han till Svenska Dabladet.