Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Här slår den röda väggen in mot land

Publicerad 2013-01-11

Aftonbladet på plats i ett eldhärjat New South Wales

SYDNEY/STOCKHOLM. 110 våldsamma bränder härjar i sydost.

En tropisk cyklon närmar sig från nordväst.

Och mitt i alltihopa sveper en spektakulär röd dimma över Australien.

Aftonbladets reporter Fredrik Rundkvist och fotograf Björn Lindahl är på plats i Sydney.

Båtbärgaren Brett Martin arbetade väster om False Island när den röda stormen plötsligt passerade.

– Till en början byggdes den upp, långsamt, långt från oss. Men plötsligt gick det väldigt snabbt. På två minuter var den uppe i 20 meter per sekund, säger han till tidningen West Australian.

– Det var som en stor dammstorm under ett åskmoln. Det var väldigt många blixtar, nästan inget regn.

Vanlig i Sahara

Enligt Austen Watkins, vid Australiens meteorologiska institut, kallas fenomenet "haboob" och liknande röd dimma kan ibland dyka upp i Saharaöknen nära Sudan, den arabiska halvön samt de torraste områdena av Irak.

Den röda stormen uppstod av att mötande vind och regn tvingade ett passerande åskmoln att släppa på den sand som molnet burit med sig.

”Ingen koppling”

Steve Brooks, från Perth Weather Live, säger till tidningen The New Zealand Herald att i motsats till vad man kan tro så har den klarröda dimman ingen som helst koppling med de röda eldmoln som dansat över Australien de senaste dagarna på grund av de 110 pågående skogsbränder som härjar i New South Wales.

Järnrik sand

Istället beror färgen på att sanden som åskmolnet plockat upp är klarröd och järnrik sand från kuststaden Onslow i Pilbararegionen.

Enligt Steve Brooks är det relativt ovanligt att Australien får uppleva haboobs, och det är än mer ovanligt att man – när de väl inträffar – lyckas fånga dem på så pass spektakulära bilder som Brett Martin gjort.