Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Stefan Sauk får hård kritik för höga lönen

Publicerad 2012-09-28

Skådespelarkollegan: ”Han beter sig som en pamp”

Stefan Sauk har för hög lön och fel attityd som ord­förande i Alzheimerfonden.

Utspelet kommer från kollegan Claes Malmberg som i många år har arbetat ideellt med demensfrågor.

– På den posten ska det sitta en människa med ­empati, säger han.

Den 14 september kunde Aftonbladet berätta att skådespelaren Stefan Sauk har fått kritik i sin roll som ordförande för Alzheimer­fonden, vars uppgift är att samla in pengar till demensforskning.

Samarbete avslutades

Kritiken gällde dels en odemokratisk beslutskultur – som bland annat fått en av ledamöterna, professor Kaj Blennow, att lämna sitt uppdrag – dels Sauks lön, 30 000 kronor i månaden, lika mycket som samtliga ledamöter i Cancerfondens styrelse.

Dessutom var skådespelarkollegan Sven Wollter kritisk till hur det mång­åriga samarbetet med patient­organisationen Alzheimerföreningen abrupt avbrutits. Wollter har i närmare tio år arbetat ideellt för att sprida information om demens­sjukdomarna.

I artikeln avfärdade ­Stefan Sauk kritiken om odemokratiskt styre och försvarade sin lön genom att peka på den höga arbetsbelastning som ordförandeposten ­kräver.

Själv anhörig

Men skådespelarkollegan Claes Malmberg är inte övertygad och instämmer nu i kritikkören.

– Jag tycker att Sauk har väldigt mycket betalt för att syssla med välgörenhet. Det är min principiella hållning att man då arbetar gratis.

Malmberg, själv anhörig till en Parkinson-drabbad familjemedlem, är sedan många år anlitad inom ­demensområdet och har skaffat sig ett ­digert kontaktnät.

Jobbar gratis

– Jag gör det jag kan bäst, försöker sprida lite skratt och glädje, och jag uppträder alltid ­utan betalning, ­säger skådespelaren som förutom Sauks lön också ­reagerat på hans attityd till kritiken.

– Han viftade bort kritiken som en sossepamp som säger att alla andra är idioter. Som han svarat tycks han antingen ha mycket att dölja eller så är han arrogant, inga bra egenskaper i Alzheimerfonden.

– Jag tror att det finns personer som är bättre än både Sauk och för den delen jag för att driva Alzheimer­fondens viktiga arbete, ­säger Claes Malmberg.