Nasa-chefer flyger charter till månen

Publicerad 2012-12-07

Snart kan du åka hit.

Sugen på en charterresa till månen?

Snart kan drömmen bli sann - om du har råd med den astronomiskt dyra biljetten.

Några tidigare Nasa-chefer har bestämt sig för att starta eget. På onsdagen avslöjade de sin affärsplan - att sälja resor till månen.

Men målgruppen är inte vanliga rymdturister. I stället vänder man sig till stater - som är intresserade av forskning eller nationell prestige, uppger nyhetsbyrån AP.

Vill fortsätta

Bakgrunden till resan är att Nasa tidigare planerade ett återbesök till månen. Men det satte USA:s president Barack Obama stopp för 2010.

– Vi har redan varit där, sa han då.

Nu har andra länder visat intresse för att göra den klassiska rymdfärden. Enligt AP har rymdentreprenörerna bland annat vänt sig till Sydafrika, Sydkorea och Japan.

– Det handlar inte om att vara först. Det handlar om att gå med i klubben, säger den tidigare Nasa-toppen Alan Stern.

Snart dags

Enligt Stern är planen att göra den första månresan innan 2020. Därefter hoppas man genomföra upp till 20 resor.

Enligt AP har ett stort antal rymdresebolag bildats på senare år.

– Det är få av dem som kommer att lyckas, mer än 90 procent av de här företagen kommer att misslyckas innan något ens har hunnit byggas, säger Harvard-astronomen Jonathan McDowell till AP.

Dyr biljett

Men enligt experterna har det här företaget större chanser att lyckas. Enligt McDowell är företaget fullt av "riktiga höjdare". Styrelseordförande är Gerry Griffin som var chef för rymdprogrammet Apollo. Andra delägare är gamla astronaut-veteraner, Hollywood-regissörer, den tidigare presidentkandidaten Newt Gingrich och en tidigare FN-ambassadör.

För kunderna finns bara ett hinder: prislappen. Enligt AP går en tur och retur-biljett loss på närmare tio miljarder kronor.