Vittnet Ulf: Jag mötte björnen

Publicerad 2012-05-08

Skogshuggaren ger Marcus, 38, rätt mot polisen

”riktigt otäckt” Skogsarbetaren Ulf Sallén tvingades avbryta skogsröjningen i Glamsen på grund av en närgången och orädd björn som spanade in honom från hundra meters håll. Det var för fyra veckor sedan i samma område utanför Gävle som Marcus Morf attackerades.

Polisen tvivlade på att Marcus Morf ­hade blivit attackerad av en björn och utmålade ­honom som en lögnare.

Nu rycker skogs­arbetaren Ulf Sallén ut till hans försvar.

– Jag såg björnen stå och stirra på mig på mindre än hundra ­meters håll, och den verkade inte skygg, ­säger han.

Marcus Morf visar sina blodiga riv­märken och skador för Aftonbladet.

I lördags kom Marcus Morf, 38, hem från skogspromenaden i Glamsen med stora sår och sönderrivna kläder. För sin chockade familj berättade han att han hade blivit attackerad av en björn.

Gävlepolisen gick först ut och varnade allmänheten för björnen, för att senare göra en helomvändning och ­säga att björnattacke­n troligen var påhittad. Men efter att läkare konstaterat att Marcus skador var ­orsakade av djur tog man tillbaka även det uttalandet och beklagade att man hade antytt att Marcus ljög.

”Riktigt otäckt”

En som aldrig tvivlat på Marcus berättelse­ är skogsarbetaren Ulf ­Sallén.

För fyra veckor ­sedan jobbade han och kamraten Inge ­Högberg åt skogsföretaget Korsnäs i samma om­råde, när de plötsligt fick avbryta röjningen på grund av en när­- gången och orädd björn.

– Jag hörde något ljud och såg björnen stå och stirra på mig på mindre än hundra meters håll, och den verkade inte skygg. Jag var ensam och backade för att starta röjsågen. ­Efter en stund gick björnen sakta in i ett skogsparti som vi inte skulle röja. När jag senare slog av sågen hörde jag plötsligt björnen väldigt nära mig. Då blev det riktigt otäckt, säger Ulf Sallén.

Polisen tveksam

Gävlepolisen säger sig inte ha ändrat ståndpunkt sen senast.

– Men vi har förstått att de som deltog i ­sökandet efter björnen med specialhundar är tveksamma till björnmötet, säger Mikael Hedström, presstalesman vid Gävlepolisen.

Kanske en järv

Det har även spekulerats i att Marcus skador kan ha orsakats av en slaguggla eller järv.

– Det har alltid ­varit prestige i spårning med hund efter rovdjur. ­Hittas inte önskat vilt så finns där inget. Att hundarna kan ha missat vill man ­inte höra, ­säger en garvad skyddsjägare.