Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Obama pressar Nordkorea om raketuppskjutning

Publicerad 2012-03-25

Barack Obama besöker Sydkorea för att delta i ett toppmöte om kärnsäkerhet.

Samtidigt förbereder Nordkoreas nya ledare Kim Jong Un en raketuppskjutning.

USA menar att det handlar om test av kärnvapenmissiler.

USA:s president Barack Obama är i Sydkorea för att delta i ett toppmöte där han ska diskutera kärnsäkerhet med 50 andra stats- och regeringschefer. I dag passade han på att besöka den demilitariserade zonen till grannlandet i norr. Skyddad bakom skottsäkert glas blickade Obama med hjälp av kikare ut över gränszonen och mot Nordkorea, enligt AP.

"Fredligt rymdprogram"

Där förbereder just nu den nya ledaren Kim Jong Un uppskjutningen av en långdistansraket i mitten av april. Enligt nordkoreanska myndigheter kommer de att skjuta upp en satellit i samband med jubileumsfirandet av landets grundare, Kim Il Sung, som föddes för 100 år sedan.

De uppger att den är en del av ett fredligt rymdprogram.

Men det tvivlar både USA och grannlandet Sydkorea på och varnar därför Pyongyang för att gå vidare med uppskjutningen.

– Nordkorea måste genast dra tillbaka sina uppskjutningsplaner och följa internationella förpliktelser, sa den sydkoreanske presidenten Lee Myung-Bak under ett gemensamt pressmöte, enligt AP.

Misstänkt kärnvapenmissil

Enligt amerikanska myndigheter är satellituppskjutningen en täckmantel för test av långdistansmissiler som skulle kunna skicka kärnladdningar till Alaska – eller ännu längre.

– Nordkorea kommer inte att uppnå någonting med hot eller provokationer, sa Obama på pressmötet.

Bland annat hotar USA med att sluta skicka bistånd i form av mat till det svältdrabbade landet.

USA sätter press

FN:s säkerhetsråd fördömde Nordkoreas senaste rakettest 2009. Pyongyang, som även den gången hävdade att det rörde sig om en fredlig uppskjutning, övergav då de sexnationersförhandlingar om kärnvapennedrustning som fördes. Några veckor senare utförde landet en andra testsprängning av kärnvapen.

– Dåligt uppförande kommer inte att belönas, sa Obama.

Den amerikanske presidentens besök sker samtidigt som Nordkorea avslutar den 100 dagar långa sorgeperioden efter landets förre ledare Kim Jong Il, som dog i en hjärtattack i december. Besöket är ett sätt för USA att sätta press på den nye ledare, sonen Kim Jong Un, om att inte genomföra den planerade uppskjutningen.

Frågan väntas bli ett av diskussionsämnena på toppmötet i Seoul, där även Sveriges utrikesminister Carl Bildt kommer att delta.