Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Ingvar Carlsson firades av S-toppar

Publicerad 2014-11-08

Löfven: Han står bakom en enorm politisk gärning

På söndag fyller Ingvar Carlsson 80 år.

Födelsedagskalaset har redan startat.

Stefan Löfven, Gabriel Wikström och Carin Jämtin var bjudna när den tidigare socialdemokratiska statsministern firades på fredagskvällen.

Ingvar Carlsson och Stefan Löfven.

Duon Ingvar Carlsson och Olof Palme kallades "Erlanders pojkar". Efter mordet på Olof Palme 1986 tog Ingvar Carlsson över statsministerposten. Han var sedan Socialdemokraternas partiordförande i tio år.

Den blivande 80-åringen firades på fredagskvällen i Folkets hus i Årsta i Stockholm.

– Jag firar ihop med SSU:are. Jag känner mig väldigt upplyft och glad, säger han.

Ingvar Carlsson hade bjudit in till det han kallade för ett framtidsseminarium. SSU:are var på plats, liksom statsminister Stefan Löfven som kallade feststämningen "jättebra" och hyllade sin föregångare.

– Han fick ta över rollen som statsminister i en väldigt svår tid efter mordet på Olof Palme och ledde landet och partiet i många år. Han fick också vara med om svåra tider i slutet på 80-talet och början på 90-talet men såg till att partiet kom tillbaka, säger han och tillägger:

– Det är en enormt stor politisk gärning.

Carlsson: Löfven en stor politisk ledare

Ingvar Carlsson gav replik på komplimangerna.

– Jag ser Stefan Löfven som en stor politisk ledare, säger han.

Sin egna politiska bana startade Ingvar Carlsson i hemstaden Borås när han gick med i SSU. Framtidens utmaningar sammanfattar han i ordet "jämlikhet".

– Det handlar om kamp mot ekonomiska orättvisor och kamp mot orättvisor som bygger på rasistiska föreställningar, säger han. 

Även Carin Jämtin, Socialdemokraternas partisekreterare, deltog i firandet.

– Det är härligt. Det är hög ljudnivå och varm och härlig stämning, säger hon.

Carlssons budget föll – regeringen fick avgå

Ingvar Carlsson ledde regeringen 1990 som tvingades avgå efter att budgeten röstats ner. Nu talas det om att detta kan upprepas. Vilka är dina tankar om det?

– Det gjorde han, men han ledde också Sveriges första jämställda regering och han förde in varannan damernas i vårt parti. Det han visade var att man måste kämpa för vad socialdemokratin står för och att det går att komma igen för det gjorde han efter att hans regering blev nedröstad, säger Carin Jämtin.

Folkets hus i Årsta var pimpat med guldvimplar och gästerna minglade till tonerna av "Världens bästa Karlsson".

Är Ingvar Carlsson "Världens bästa Karlsson"?

– Definitivt en utav de bästa. Han har betytt oerhört mycket, säger hälsominister Gabriel Wikström, som tidigare varit SSU-ordförande.