Här är djuret som kan vara pizzerians ”oxfilé”

Uppdaterad 2019-11-19 | Publicerad 2014-11-19

Köttet på pizzan var märkt oxfilé.

Men provtagningen visade något helt annat.

Nu kan mysteriet vara nära en lösning.

I går skrev Aftonbladet om pizzerian i den västsvenska kommunen vars oxfilé visat sig vara kött från ett okänt djur.

Orsaken till att kommunens livsmedelsinspektörer gjorde inspektionen överhuvudtaget var ett analysresultat från en närliggande pizzeria tidigare i höstas.

Där visade sig oxfilén nämligen vara – vattenbuffel.

– Verksamhetsägaren visste inte om detta utan det var en brist i leverantörsledet. Därför händer inte så mycket för pizzerian. Vi har bollat vidare det här till Livsmedelsverket, säger den inspektör som hållit i ärendet på kommunens miljöenhet.

Inte buffel

Därmed inte sagt att även den andra pizzerian, det nu aktuella fallet, skulle ha serverat vattenbuffel.

– Den restaurangen har köpt sitt kött från en annan leverantör. Det stod oxfilé på både förpackning och faktura, men analysen visade att det inte var vare sig nöt, fläsk eller hästkött, säger hon.

Proverna har nu skickats till specialanalys. Pizzerian har tills vidare förbjudits att fortsätta sälja köttet.

– Det är nog inget fel på köttet. Det här handlar först och främst om redlighet, att kunden ska veta vad han eller hon betalar för, säger livsmedelsinspektören.

1 800 kilo återkallades

I mars i år återkallade en Icabutik i Borås 1 800 kilo kött som sålts som oxfilé men som visat sig vara vattenbuffel. Det upptäcktes efter analys när en missnöjd kund klagade på kvalitén.

Den stora vattenbuffeln med sina stora välvda horn kommer ursprungligen från Asien, men hålls numera som köttboskap i bland annat Australien och Italien.

ANNONS