Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Partiledarnas stenhårda fajt om EU-röster

Publicerad 2014-05-23

STOCKHOLM/ESKILSTUNA/HUDDINGE. Bara några skälvande dygn återstår innan EU-valet avgörs.

För partierna står mycket på spel och därför valspurtar man nu med sina största kändisar.

Aftonbladet tog rygg på Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven som kampanjar stenhårt på varsitt håll – i en jakt på väljare som ännu inte bestämt sig.

På söndag ska 7,3 miljoner väljare i Sverige avgöra vilka 20 politiker man vill se i EU-parlamentet. Och i september går svenskarna till valurnorna igen, men då för att rösta i valet till riksdagen.

Att det är två nationella val samma år är unikt i Sverige – därför har 2014 fått namnet "supervalåret".

Ger draghjälp

En av de främsta matcherna står mellan Moderaterna och Socialdemokraterna. Landets två största partier har en historia av usla EU-val, men satsar nu stenhårt för att bryta den negativa trenden.

Det är mycket som står på spel.

Ingen vill gå in en ny valrörelse efter sommaren med en färsk förlust i ryggen.

Då toppkandidaterna i EU-valet generellt är mer okända än landets rikspolitiker laddar partierna nu upp med sina verkliga dragplåster för att ge all tänkbar hjälp i valspurten. Människor bestämmer sig i dag allt senare för hur man ska rösta, många först på valdagen.

Knack, knack det är Reinfeldt

Flera boende i ett villaområde i Huddinge fick sig en rejäl överraskning i går kväll. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) hade rullat upp skjortärmarna och anslutit sig till en grupp lokala moderater som var ute och knackade dörr.

Med sig hade han en annan kändis, finansminister Anders Borg, ytterligare ett toppnamn som partiet slängt in i valspurten. De två har gjort flera gemensamma framträdanden runt om i Sverige de senaste dagarna. 

– Det är viktigt att komma ut och träffa människor och uppmuntra alla de ideella krafter vi har, säger Reinfeldt.

Han knackade bland annat på hos Henrik Juhlin, som ville veta mer om miljöpolitiken. Men flera av de som öppnade sina dörrar hade frågor som inte alls rörde EU-valet.

– Kommer man ut får man ju frågor av alla möjliga slag. Vi har pratat förskolor i området, riksdagsvalet men också om Europavalet, säger Reinfeldt.

Förutom Reinfeldt och Borg har även utrikesminister Carl Bildt varit ute och kampanjat. Statsministern medgav att många blir förvånade när de knackar på.

– Lite överraskade blir de, men kanske än mer att det är medierepresentanter med. Det blir lite "oj", men det får man respektera. Men det är jättekul, de är spontana och de ställer många bra frågor.

Löfven delade ut rosor

Även S-ledaren Stefan Löfven valspurtar för fullt. På onsdagen genomförde han en Mälardalsturné tillsammans med Marita Ulvskog, partiets toppnamn i EU-valet.

Morgonen inleddes med rosutdelning till stressade resenärer i Gullmarsplans tunnelbana,

– Godmorgon, varsågod, ta en ros, upprepade Löfven gång på gång.

En del sprang bara förbi, andra tog glatt emot den framräckta blomman med vidhängande budskap från Socialdemokraterna. Ytterligare några önskade lycka till i valet och passade på att ta en selfie tillsammans med S-ledaren.

Stefan Löfven framhöll flera gånger att EU-valet är betydelsefullt och att det gäller att få människor att förstå att varje röst spelar roll.

Och att det därför är viktigt att också han är med och drar sitt strå till stacken.

– Man måste vara aktiv och visa att det här är viktigt. EU-valet är inte bara en parentes utan det är ett riktigt betydelsefullt val. Vi vill ha fler socialdemokrater i parlamentet för då kan vi styra inriktningen för Europa på ett betydligt bättre sätt än i dag, säger han.

"Gå och rösta"

Under dagen färdades Löfven och Ulvskog i en buss prydd med partiets logga.

Resan gick runt om i Mälardalen, bland annat till Eskilstuna och en byggarbetsplats där man förvandlar en gammal industrilokal till bostäder.

Löfven hejade på hjälmprydda byggare och passade också på att hålla ett litet tal där han uppmanade åhörarna att gå och rösta på söndag – för demokratiska krafter. Även frågor som handlade om arbetsmiljö och regler för arbetsmarknaden berördes.

Marita Ulvskog, som redan har gjort fem år som parlamentariker, menade att årets EU-valrörelse skiljer sig från den som var 2009.

– Vi möter mer av genuint intresse från människor nu. Jag hoppas att det innebär att vi höjer valdeltagandet, det är det absolut viktigaste om de här valen ska få genomslag, säger hon.

– Hittills har det varit alldeles för många som inte använder sin rösträtt i EU-valen samtidigt som allt större del av människors vardag avgörs på EU-nivå.

Förtidsröster och direktkontakter

Fredrik Reinfeldt lyfte fram att förtidsröstandet inför valet på söndag har ökat. Han menar att det är glädjande i en tid när populism, rasism och EU-kritik sprider sig över Europa.

– I en sådan tid är det viktigt att visa att vi står upp för det samarbete för den här kontinenten som pekar i en annan riktning. Vi säger att människor ska mötas över gränser. När man möter människor från olika bakgrund så växer tolerans och förståelse. Det är så man bygger fred.

Flera av partierna har i årets val satsat stort på direktkontakt med väljarna genom ringkampanjer, dörrknackning och traditionella torgmöten. Det är metoder som anses mer effektiva än affischer och tv-reklam.

Får man tro Stefan Löfven har dock inte väljarna tröttnat.

– Vi knackar dörr och vi kampanjar därför att vi bryr oss om de här frågorna. Vi är väldigt aktiva och vi bemöts positivt där ute, säger han.

Kampanjar in i det sista

Eftersom det fortfarande lär finnas väljare kvar att övertyga fortsätter partiernas kampanjande in i det sista.

I dag gör Fredrik Reinfeldt och Anders Borg en turné i Skåne medan Stefan Löfven åker till Göteborg tillsammans med S-veteranen Margot Wallström.

Bli därför inte förvånad om det ringer på dörren i helgen.

Där kan stå en partiledare – och hen vill garanterat ha din röst. Både nu och i september.

Följ ämnen i artikeln