Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Skräcken: Satt fast i hiss i fem timmar

Publicerad 2014-07-11

"Jag trodde jag skulle dö"

Medan polis sökte med polishundar i hela hotellet satt receptionisten Jenni fast i hissen.

Ingen visste att det var där hon befann sig – och hon hade ingen mobil på sig.

Efter fem timmar hittades hon – helt förstörd.

– Jag trodde att jag skulle dö och hade panik, säger hon.

Det var i morse strax efter 05.00 som 19-åriga Jenni Merikari skulle ta hissen upp till nioende våningen på Scandic Hotel Infra City i Upplands Väsby, strax utanför Stockholm.

Men plötsligt stannade hissen på tredje våningen – och Jenni hade lämnat arbetsmobilen vid receptionen.

– Min första tanke var: Jag är enda personalen på hotellet och jag kan inte kontakta någon alls. Jag tryckte på hisslarmet och väntade på att någon skulle komma, säger hon.

Problemet var att larmet var kopplat till telefonen som var kvar vid receptionen, där ingen befann sig eftersom Jenni var enda personal vid tidpunkten.

– Det är ett system som vi har. Vår policy under natten är att ingen ska lämna receptionen eller åka hiss. Just med tanke på i fall den stannar och man är själv på hotellet, säger Peter Claeson, säkerhetsansvarig på Scandic hotell.

Paniken kom

Efter en halvtimme kom flera anställda till hotellet där de märkte att Jenni saknades. De började leta efter henne och vid 7-tiden larmades polisen.

– Vi åkte dit med flera patruller och sökte efter henne med polishundar, säger Sven-Erik Olsson, pressinformatör på ledningscentralen för Stockholmspolisen.

Jenni hade då suttit fast i hissen i över två timmar och hon fortsatte ringa på hissslarmet – men av någon anledning kom inte signalen fram till telefonen.

Hon kände hur hon började drabbas av panik.

– Jag funderade på hur länge jag skulle klara mig utan mat. Samtidigt sprang jag runt i hissen och bara skrek i hopp om att någon skulle höra mig, säger hon.

Ett massivt polispådrag drogs i gång – men polisen letade överallt förutom i hissarna. En av hotellets anställda hade sagt att personalen själva undersökt hissarna och att de var tomma.

– Men det är omöjligt eftersom en av hissarna stod stilla, säger Peter Claeson.

Varför sa personen så i så fall?

– Det vet jag inte. Det är något som vi ska titta på internt tillsammans med vår personalavdelning.

"Jag blev galen"

I över fem timmar sökte polisen genom alla rum och korridorer. De undersökte om några transporter hade gått i från hotellet och bad anhöriga om bilder på Jenni i fall det var så att hon försvunnit från platsen.

Vid 10-tiden hade Jenni suttit fast i fem timmar.

– Då hade jag dödsångestpanik. Jag var helt galen och pratade med mig själv. Jag trodde verkligen att jag skulle dö.

Till slut tog Jenni i allt vad hon kunde och lyckades få upp dörrarna till hissen. Då insåg hon att hon satt fast mellan två våningar och började skrika. En städare hörde henne och sprang ner för att hämta folk.

Med hjälp av polis och bland annat Jennis pappa, lyckades de bända upp dörrarna med en kofot och Jenni kunde klättra i säkerhet.

– Jag var helt i chock, säger hon.

Jenni togs om hand av krispsykologer på plats och kördes sedan hem för att återhämta sig.

Etiketten visade att hissen inte var besiktigad

Den hissen som Jenni fastnade i har enligt Scandic genomgått en kontroll i slutet på juni i år. Då uppmärksammades det att det fanns brister på hissen som måste åtgärdas senast den 24 juli.

– Bristerna var inte så allvarliga att hissen var tvungen att förläggas med körförbud, säger Peter Claeson.

Men på hissens vägg finns det en etikett som förklarar att hissen är godkänd fram till i december 2013. Efter det har enligt etiketten ingen besiktning gjorts, vilket skulle betyda att det är körförbud på hissen.

– Vi håller på att titta på det där nu. Det kan vara så att den fortfarande har besiktigas men att en ny etikett inte har satts upp. Eller så har vår fastighetsskötare och vi själva brustit i rutinerna och då är det förfärligt.