”Vi har den här beredskapen hela tiden”

Publicerad 2020-11-04

Övervakning vid synagogan i Malmö. Arkivbild.

Efter måndagens attack utanför en synagoga i Wien ökade polisen i Skåne vaksamheten för eventuella attacker mot judiska församlingar i regionen.

Hotbilden är dock något som man lever med ständigt, menar Fredrik Sieradzki på judiska församlingen i Malmö.

– Vi har därmed en ständig beredskap. Såhär är det, vi lever tyvärr i den verkligheten, säger han till Aftonbladet.

Den antisemitism man ser i vardagen är dock något helt annat än den som yttrade sig under måndagskvällens terrordåd i Wien, där flera människor mördades. 

-- Det som hänt i Wien är ju fruktansvärt och är inte någon vanlig form av antisemitism, utan en dödlig form av extremism, säger Fredrik Sieradzki på judiska församlingen i Malmö.

Polisen i region Syd har gått ut med att man har ökat vaksamheten kring särskilt synagogor till följd av dådet, men sade på tisdagen till Aftonbladet att det inte kommit in några specifika hot till synagogor i Skåne efter attacken.

– Vi har redan sedan tidigare en tät kontakt med de judiska församlingarna i vårt område och vi har utökat den efter dådet i Wien, sade polisens presstalesperson Katarina Rusin till Aftonbladet under tisdagen. Hon sade då att inget specifikt uttalat hot hade inkommit hittills efter attacken.

”Ständig beredskap”

Fredrik Sieradzki berättar att hotbilden är något man ständigt lever med i församlingen. 

-- Det finns en ständig hotbild mot oss och vi har därmed en ständig beredskap, en säkerhetsnivå som är relativt hög för att vara i Sverige, det gäller alla judiska församlingar i Sverige. Det gör att vi tyvärr bara kan släppa in de vi vet precis vem det är i våra lokaler. Det innebär också att vi har den här beredskapen hela tiden. Såhär är det, vi lever tyvärr i den verkligheten.

-- Antisemitism är ju något som finns över hela Europa, här i Malmö och i Sverige finns den tyvärr även på andra ställen, men Malmö har väl blivit känt för det. Det finns starka antisemitiska strömmar, vi jobbar ju förstås för att försöka motverka detta på olika sätt tillsammans med Malmö stad, muslimska grupper och andra aktörer. Den antisemitism som finns i Malmö är lite speciell också om man jämför med genrebilden av skränande nazister, i Malmö har vi ju pratat om att det är kopplat till en viss invandring från länder där antisemitism tyvärr är vanligt.

Följ ämnen i artikeln