Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Svenska ministrar bojkottar Ungern

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2024-07-11

Jessika Roswall, EU-minister. Arkivbild.

Sverige kommer inte att skicka några ministrar till Ungern under det ungerska EU-ordförandeskapet, meddelar EU-minister Jessika Roswall (M).

”Det ungerska agerandet under ordförandeskapet är skadligt och måste få konsekvenser. Sverige kommer därför inte delta på politisk nivå under de informella ministermötena i juli”, skriver Roswall i en kommentar till TT.

Sverige kommer i stället att representeras av tjänstemän.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán har fått stor kritik för sina ”fredsresor” till Moskva och Peking nyligen.

Statsminister Ulf Kristersson (M) har i samband med Natomötet i Washington gått ut hårt och sade bland annat till TT att ”Orbán kidnappar EU-ordförandeskapet i ministerrådet och använder det för egen vinning, inte för att representera EU”.

Låga förväntningar

På en fråga vid den avslutande pressträffen i Washington om ytterligare åtgärder är aktuella, svarar statsministern:

– Jag tror att vi kommer att diskutera den saken rejält hur vi ska se på det här. Antingen gör olika länder på sitt eget sätt och framför sitt missnöje, säger Kristersson.

— Förväntan på att kunna ändra är relativt låg men det hindrar inte att man ändå bör och vill framföra sin ståndpunkt.

Flera EU-länder – däribland Finland, Estland, Lettland, Litauen och Polen – agerar på liknande sätt som Sverige genom att bara skicka tjänstemän till de möten som arrangeras i Budapest nu i juli. Diskussioner pågår i fler länder.

Krav på Ungern

Inom den liberala gruppen i EU-parlamentet, Renew, kommer samtidigt krav på att helt frånta Ungern ordförandeskapet.

Ungern leder både formella rådsmöten i Bryssel och informella möten i Budapest från den 1 juli till årsskiftet. Där företräds EU-länderna ofta av ministrar, men juli är annars en månad då många ersätts av tjänstemän.

Ordförandeskapet går från land till land varje halvår enligt ett roterande schema. Senast Sverige var ordförande var i början av 2023.

ANNONS