Förslaget: Lustgasfria zoner i Malmö

TT

Publicerad 2024-06-28 07.46

En behållare med lustgas slängd vid Möllevångstorget i Malmö. Arkivbild.

Antalet samtal till Giftinformationscentralen om lustgas har nästan fördubblats sedan förra året – och regeringens utredare vill totalförbjuda försäljningen av lustgas i berusningssyfte.

Efter fynd av tusentals lustgastuber på Malmös gator kämpar nu stadens politiker för ett förbud, rapporterar Sydsvenskan.

Lustgas används inom sjukvården och industrin – men på senare år har den även börjat användas allt mer i berusningssyfte. Det kan dock leda till akut syrebrist, skador på nervsystemet, vanföreställningar och hallucinationer.

Regeringen har gett flera myndigheter i uppdrag att informera om riskerna med gasen och utredare har även föreslagit både åldersgräns och förbud mot att sälja lustgas i berusningssyfte.

På flera håll har gasen stoppats. Med start den 1 juli inför exempelvis skånska Staffanstorp tio förbudszoner för lustgas, och Lund lyckades få igenom ett lustgasförbud för Stadsparken inför valborgsfirandet förra året.

I Malmö har Sverigedemokraterna föreslagit att vissa zoner ska få lustgasförbud utifrån den lokala ordningsstadgan – något som har brett politiskt stöd. Enligt tidningen pågår sedan tidigare redan en revidering av Malmös lokala ordningsstadga som syftar till att stoppa gasen från allmän plats.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln