Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Elcyklister tar större risker och skadar sig mer

Petra Hedbom/TT

Publicerad 2024-07-28

Elcykelförare är äldre och använder mer sällan hjälm än de som cyklar vanlig cykel, enligt ny forskning. Arkivbild.

Den som kör elcykel eller elsparkcykel har ett mer riskfyllt trafikbeteende än en person som cyklar med benkraft. Det visar en genomgång av olycksstatistik som amerikanska forskare har gjort.

Användningen av elsparkcyklar och elcyklar ökar kraftigt, inte minst i storstäder. Förändringen påverkar inte bara trafikflöden utan även vilka typer av olyckor som inträffar. Det visar en amerikansk studie där forskare har gått igenom olycks- och vårdstatistik.

Mellan 2017 och 2022 fördubblades antalet elcykelrelaterade skador varje år. Med elsparkcyklar sågs en årlig ökning på 45 procent.

Datan omfattar omkring 86 000 personer och pekar på skillnader i både skador och förare mellan olika typer av cyklar.

Bland annat visar statistiken att de som kör elcyklar och elsparkcyklar är äldre och mer sällan bär hjälm. De som skadas på elsparkcykel och elcykel är också betydligt oftare alkoholpåverkade.

Studien visar också på skillnader i vilka typer av skador cykelåkarna ådrog sig. Olyckor med elsparkcyklar ledde oftare till inre skador, medan de som cyklar vanlig cykel oftare hade skador på överkropp, armar och händer.

Neurologiska skador och huvudskador var ungefär lika vanliga i båda grupperna.

Forskarna skriver att samtidigt som olika typer av elcyklar kan göra stor nytta när det gäller hälsa och klimat så behövs det mer anpassad infrastruktur och utbildningsinsatser för att skapa ett säkert cyklande.

Studien är publicerad i tidskriften Jama Network Open.