Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Valfrid, Manfred

Mysteriet klarnar – fot hittad på Mount Everest

Publicerad 03.07

Mysteriet med vad som hände med George Mallory och Andrew Irvine på Mount Everest 1924 tros ha klarnat efter det att en fot hittats på platsen.

En fot, som tros tillhöra den försvunna bergsbestigaren Andrew Irvine, har hittats på Mount Everest. Med det kan det hundra år gamla mysteriet ha fått en ljusning.

I juni 1924 gav sig engelsmännen George Mallory och Andrew Irvine ut på sitt livs äventyr – att bli de första bestiga Mount Everest. De två kom dock aldrig tillbaka utan försvann i dimman på drygt 8 000 meter, i den så kallade dödszonen.

Sedan dess är de två bergsbestigarnas öde ett stort mysterium – och om de faktiskt nådde toppen av berget är okänt.

Det hela klarnade dock något i maj 1999 när Mallorys kropp hittades, drygt 75 år efter att han försvunnit. Kroppen hittades med djupa repmärken, vilket tros tyda på att Mallory dött i samband med ett fall.

Ytterligare 25 år senare kan mysteriet ha klarnat ytterligare. Förra månaden upptäcktes nämligen vad som tros vara Irvines fot på en glaciär nedanför Mount Everests norra sida, rapporterar The Guardian.

På foten satt en vandringskänga och en strumpa, broderad med ”A.C. Irvine”, vilket åtminstone övertygade bergsbestigaren och filmregissören Jimmy Chin som gjorde fyndet.

Beskedet togs emot med glädje av Irvines släkting Julie Summers.

– När Jimmy berättade att han sett namnet A.C. Irvine på strumpan blev jag rörd till tårar. Det var och kommer förbli en extraordinär och gripande stund, säger hon till The Guardian.

Vad som hänt med resten av Irvines kropp är fortfarande oklart.