Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Fiasko för Folklistan – katastrof för Nyans

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2024-06-14

Folklistans toppkandidater Jan Emanuel och Sara Skyttedal på partiets valvaka på Hallwylska museet i Stockholm. Arkivbild.

EU-valet blev inte vad något av småpartierna hade hoppats på. Folklistan sjönk ihop, Nyans kollapsade och Gudrun Schymans klimatparti såg ingen röken av.

Med alla 6 589 valdistrikt räknade går det att slå fast att EU-valet blev ett fiasko för partierna utanför riksdagen.

Det tydligaste exemplet är kanske Folklistan som storsatsade och inledde sin valkampanj med en helikoptertur på Gärdet, följt av falukorvar utanför Täbyanstalten och en värvning av en sverigedemokrat.

Frontfigurerna Jan Emanuel och Sara Skyttedal hade stora ambitioner och gick till val på att ta tillbaka makt från EU till Sverige.

– Jag har stoppat in jättemycket pengar i det här projektet, sade Jan Emanuel kort efter lanseringen av partiet.

Men trots detta fick Folklistan bara 0,6 procent, eller cirka 25 900 röster – långt ifrån spärren på 4 procent med andra ord.

För partiet Nyans, som blev största parti utanför riksdagen i valet 2022, gick det ännu sämre. De fick 0,04 procent, eller knappt 1 800 röster.

Inför valet 2022 bildade också den tidigare vänsterledaren Gudrun Schyman partiet Klimatalliansen. I EU-valet i söndags samlade hon ihop 1 200 röster.

Andra partier som också försökte slå sig in i EU-parlamentet men som inte kom in var Alternativ för Sverige, Piratpartiet och Medborgerlig samling.