Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Pedofiljägarna döms: ”Tar lagen i egna händer”

Publicerad 2024-07-14

Arkivbild.

Mannen stämde träff med en 14-åring – men möttes av tre maskerade män.

Därefter filmades misshandeln och lades ut på ”Pedo Hunting Sweden”.

Nu döms de för grov misshandel.

Händelsen inträffade i Umeå i slutet på april och lades sedan ut på sociala medierappen Telegram där gruppen har 30 000 följare.

I filmen syns hur mannen, som är i 40-årsåldern blir slagen, knäad och sparkad innan han tvingas ta fram sitt körkort och visa kameramannen.

På fredagen dömdes tre unga män för grov misshandel och grovt olaga integritetsintrång. Två av dem får två års fängelse medan den tredje döms till ungdomsövervakning i åtta månader.

Männen ska också betala 109 600 kronor i skadestånd till mannen.

Endast en av männen har erkänt brott, men tingsrätten anser att det är bevisat att de tre männen var inblandade.

”Kan trigga i gång personer”

Gruppen ”Pedo Hunting Sweden” uppger själva att man vill skydda barn, men polisen menar att det snarare försvårar utredningarna.

– Det är olyckligt att personer tar lagen i egna händer, säger Lena Larsson, kriminalinspektör på polisens nationella operativa avdelning (Noa) till TT.

Den svenska gruppen grundades i fjol och runtom i Norden finns ett flertal motsvarande konton. Polisen säger till TT att man i nuläget inte vet så mycket om gruppen.

– Vi vet inte om det är olika personer i olika städer eller om det är samma grupp som reser runt. Men det kan trigga i gång personer att göra liknande saker, säger Lena Larsson.