Netanyahu: Nej till avtal som innebär krigsslut

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 2024-06-24 11.43

Israel kommer inte att sluta kriga i Gaza förrän Hamas är tillintetgjort, hävdar premiärminister Benjamin Netanyahu.

Utspelet väcker förnyade frågetecken kring Netanyahus intentioner – och skarp kritik från familjemedlemmar till gisslan.

– Jag är inte redo att avsluta kriget och lämna kvar Hamas. Jag är redo för ett partiellt avtal, det är ingen hemlighet, för att få hem några av gisslan till oss, sade premiärministern under en intervju med israeliska Nu 14, en konservativ tv-kanal ibland jämförd med amerikanska Fox, på söndagen.

Netanyahus uttalanden motsäger villkoren i det förslag till vapenvila som ligger på förhandlingsbordet, konstaterar israeliska medier. Avtalet, som av USA har presenterats som israeliskt, går ut på att en första vapenvila i ett senare skede ska övergå till ett permanent eldupphör.

”Inte intresserad”

Netanyahu fortsätter att sätta käppar i hjulen för ett avtal, skriver Haaretz.

– I dag har Netanyahu klargjort att han inte är intresserad av frigivningen av alla gisslan, säger källor inblandade i förhandlingarna om vapenvila till tidningen.

– I ett sådant läge finns ingen anledning för (Hamasledaren Yahya) Sinwar att gå framåt med avtalet.

Även familjemedlemmar till gisslantagna israeler som hålls i Gaza riktar skarp kritik mot premiärministerns utspel.

”Ingen framtid här”

Niva Wenkert, vars 22-årige son Omer kidnappades på musikfestivalen Nova den 7 oktober i fjol, säger enligt Haaretz att Netanyahu verkar ha gett upp om gisslan.

– Den ena dagen säger Netanyahu att det finns ett avtal på bordet och att gisslan ska bli fri. Nästa dag säger han något annat. Hur ska jag kunna undgå att bli galen?

– Jag är en laglydig medborgare och en sionist. Men om mitt land inte räddar min son har vi ingen framtid här, säger hon i Israels parlament.

Söndagens intervju var Netanyahus första med ett hebreiskt mediebolag sedan extremiströrelsen Hamas omfattande angrepp mot Israel den 7 oktober. Attacken blev startskottet på det pågående kriget i Gaza.

ANNONS