Picknickdags – så slipper du skräp och svinn

Hanna Rasmusson/TT

Publicerad 2024-07-05 19.47

Överfulla papperskorgar är en vanlig syn en varm sommardag. Arkivbild.

Överfulla papperskorgar, högar av förpackningar och annat skräp. Picknick-säsongen är här och lämnar spår i parker och vid badplatser.

Här tipsar experten om hur vi minskar avfallet och nedskräpningen.

– Ju varmare väder, desto mer skräp, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Chansen att lägga ut sin picknickfilt på en skräpfri plats är i princip obefintlig – 0,13 procent. Det visar en undersökning av nio svenska parker år 2023 från Håll Sverige Rent. Det vanligaste skräpet är cigarettfimpar, snusprillor och plastförpackningar. Att skräpa ned är olagligt och kan ge böter.

En varm sommardag fylls papperskorgarna snabbt. Då ställs soporna ofta bredvid soptunnan.

– Å andra sidan får man tänka: Nu är det fullt, då får jag bära med mig skräpet, säger Ragnartz.

Soporna sprids

Plast blåser lätt iväg och sprids till skogsdungar och vatten. Soporna lockar fåglar – och råttor. Avfallet bör i stället tas med hem eller slängas i en annan papperskorg längre bort.

En särskild skräppåse till picknicken underlättar. Flergångstallrikar, bestick och muggar samt glass i termos är också bra för att minska sitt avfall. Det blir svårare vid en spontan picknick – så se då till att slänga skräpet ordentligt, manar Ragnartz.

P icknickmat ö ver

Fyra av tio svenskar har aldrig eller sällan matsvinn i åtanke i samband med sin picknick, visar en undersökning gjord av Verian på uppdrag av maträddarföretaget Too good to go.

Sju av tio får mat över efter picknicken – ofta bröd, fika, frukt och bär. Drygt hälften tar med resterna hem medan 22 procent slänger dem av oro för att maten har blivit dålig av att ha stått framme. 15 procent tycker inte att det är värt att spara resterna och 9 procent orkar inte släpa med dem hem.

Enligt Sofia Edholm, Sverigechef på To good to go, märks en stor medvetenhet kring matsvinn generellt – men inte i picknicksammanhang. Matsvinn handlar om många bäckar små, framhåller hon.

– Frukt som börjar se tråkig ut kan användas i en smoothie och en brödbit kan bli krutonger.

Följ ämnen i artikeln