Aftonbladet

Dagens namn: Dennis, Denise

USA: Israel lovar säkerhet för hjälparbetare

TT-AP

Publicerad 2024-07-12

Enligt Samantha Power, chef för det amerikanska biståndsorganet USAID, har Israel lovat bättre säkerhet för nödhjälpsarbetare i Gaza.

Israel har lovat att förbättra säkerheten för nödhjälpsarbetare i Gaza.

Det uppger chefen för det amerikanska biståndsorganet USAID.

I en intervju med AP säger Samantha Power, chef för USAID, att hon fått israeliska löften om att humanitära hjälparbetare ska kunna röra sig snabbare och säkrare genom hela den krigsdrabbade Gazaremsan. Israel ska också ha uppgett att landet vidtagit åtgärder för att öka inflödet av bistånd via sin hamn Ashdod, strax norr om Gaza.

– Vi har inte sett den typ av system för humanitär nödhjälp hittills som gjort det möjligt för hjälparbetare att röra sig effektivt och säkert i den grad som behövs, säger Power.

Hon tillägger att man nu har säkrat en överenskommelse.

FN: Mängden bistånd rekordlåg

Sedan kriget mellan Hamas och Israel inleddes den 7 oktober efter Hamas terrorattack på Israel har Gaza försatts i en humanitär kris. Enligt FN har mängden bistånd som nått Gaza varit på rekordlåga nivåer sedan i maj.

Förnödenheter har hopats vid de Israelkontrollerade gränsövergångarna eftersom det, enligt FN, inte går att samla in nödhjälpen för distribution.

Israel uppger att landet inte begränsar införandet av nödhjälp till Gaza och skyller flaskhalsen på logistiska misslyckanden från FN:s sida – medan FN förnekar det och säger dels att militären begränsar tillgången till platsen, dels att israeliska militäroperationer mot Hamas gör det för farligt att röra sig i området.

Bättre kommunikation

Lastbilar med nödhjälp har även plundrats inne i Gaza, vilket utgör ytterligare en utmaning för hjälparbetare.

Enligt Samantha Power ska USA:s militär samt FN framöver kunna kommunicera närmre med Israels militär kring var nödhjälpsarbetarna befinner sig.

Israels militär har inte kommenterat uppgifterna.